Jak zvládnout předvánoční shon v pandemické době

24.11.2020 00:00   |   Sex a vztahy
Předvánoční čas a Vánoce přinášejí obvykle kromě krásné adventní či vánoční atmosféry i určitou dávku stresu a napětí. Letos ve dvojnásobné porci kvůli pandemii, která nás vlastně sužuje celý rok.

vanoce a pandemie

Stihneme vše nakoupit? Otevřou se obchody? A jak vše zvládnout včas připravit, aniž bychom ztratili nervy? Přinášíme pár tipů, jak svátky zvládnout v klidu a v pohodě.

Vánoce a pandemie

Počítejme s tím, že letošní Vánoce budou ovlivněny současnou pandemií. Pravděpodobně také bude méně večírků, plesů, divadel a dalších předvánočních společenských setkání, budou-li vůbec možné.

„Je jen na nás, jak v této nové situaci k letošním Vánocům přistoupíme. Můžeme se zlobit na virus nebo na vládu, nebo máme možnost přistoupit k letošní situaci jako k zajímavé příležitosti. Můžeme využít toho, že máme více času na své blízké,“ připomíná terapeutka Lenka Matoušová ze Servisu vztahů, který patří pod obecně prospěšnou organizaci Women for Women.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Květiny barevně doplní vánoční stromeček
Jak si užít Vánoce a nepřibrat
Vánoce jsou svátky i pro oči a nos!

Můžeme si doma vysvětlit, že letos nebudou pod stromečkem obvyklé hory dárků, ale čas ušetřený na nakupování či večírcích můžeme věnovat klidnější přípravě samotných Vánoc a pojmout letošní Vánoce mnohem duchovněji, se zaměřením na naše vztahy, jejich prohloubení či uzdravení.

Drobnosti místo drahých dárků

Zkuste sdělit svým blízkým, že letos nebudete kupovat velké množství dárku, protože současná pandemická a možná i finanční situace vám to nedovoluje.

Uvidíte, že mnoho kamarádů i členů rodiny je na tom podobně a jistě také uvítají, že místo klasických materiálních dárků si můžete dát pocit sounáležitosti a pouze drobnosti, které potěší.

Využijte také toho, jestli jste všichni více doma a požádejte o zapojení do vánočních příprav rodinu. Můžete společně péct, zdobit stromeček…i uklízet byt.

Poznejte sami sebe

Můžeme si také v této době zkusit více uvědomovat věci, které v našich životech fungují, za které jsme vděčni a které si v tradičním předvánočním shonu uvědomovat nestíháme.

V současné době mnoho z nás trápí obavy o zdraví i existenční stabilitu a trávíme také mnohem více času se svojí rodinou. O Vánocích může být proto letos velmi náročné zůstat v pohodě a v klidu.

„Ideální je obrnit se trpělivostí. A je každopádně užitečné začít u sebe, uvědomovat si své emoce, které nás ovlivňují i to, co naše emoce probouzí. Nebudeme mít tak potřebu obviňovat za své nepříjemné pocity své blízké,“  říká terapeutka.

Možná porozumíme tomu, že za naše obavy, frustrace či strachy nemůžou partneři či děti, ale jsou způsobené i neustálým sledováním zpráv na téma pandemie. Tak se zkuste vylepšit vypnutím všech médií a projít se na čerstvém vzduchu, to může mít na náladu až zázračný vliv.

Nebuďte na sebe přísní

Zkuste k sobě být laskaví. Smiřte se s tím, že současná situace i blížící se konec roku, může přinášet spoustu negativních emocí a za své emoce se neobviňujte. Je to normální a v určité míře tyto nepříjemné emoce zažívá v současné době většina z nás.

V náročnějším období je vždycky fajn dopřát si v rámci omezených možností kontakt s přáteli, dostatek spánku, zdravé jídlo a také nezapomínat na pohyb, který snižuje koncentraci stresových hormonů a zvyšuje produkci látek, které nás zklidňují a navozují libé pocity. Do zimní přírody  si můžete vyběhnout nebo projít kdykoli, a třeba i s rodinou.

Společná zábava a humor

Je také užitečné pracovat na své odolnosti vůči stresu, třeba tím, že jdeme do věcí, do kterých se nám moc nechce, ale víme, že jsou pro nás užitečné. Když nechuť překonáme a jdeme si třeba zasportovat nebo se něco nového naučíme, posilujeme tak svoji odolnost.

Důležité je také nezapomínat na humor. Smích je nejlepší relaxace.  A smích a humor podněcujte. Hrajte rodinné hry. U těch se vždy uvolní atmosféra.
Pusťte si společně oblíbené filmové komedie, u kterých víte, že se zasmějete, a hlavně se nebojte udělat srandu i sami ze sebe nebo ze současné situace. Protože pokud se něčemu smějeme, tak nad tím vítězíme.

otz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Jak zvládnout předvánoční shon v pandemické době

Děkuji skvěle BaBa Ogbogo

28.7.2021   |   19:14   |   od: Amelia Ava
Nikdy jsem nevěděl, že mohu získat dobré a spolehlivé kouzla online, kteří by opravdu mohli pomoci lidem jako já, kteří potřebovali pomoc ve vztahu. Oddělila jsem se od svého manžela, když se se mnou rozešel a vrátil se ke své bývalé milence, byl jsem tak zničený a zlomený srdcem. Nebyl jsem sám sebou, dokud mě můj přítel neodkázal na Velkého muže jménem Velká Baba Ogbogo, že by mi mohl pomoci s mojí situací. Zpočátku jsem pochyboval a později se s ním spojil a on mi řekl, že dostane lásku kouzlo připravené na to, abych dostal svého přítele zpět Poté, co jsem provedl potřebné, udělal jsem všechno podle jeho pokynů a k mému největšímu překvapení mi zavolal můj přítel, že se vrací domů, a bylo mu líto všeho, čím mě nechal projít. Výsledek byl úspěšný a dnes žijeme šťastně. Dal jsem mu slovo, že se podělím o své zkušenosti se světem, aby od něj mohli ostatní získat jakoukoli pomoc. Můžete mu poslat e-mail na adresu: greatbabaogbogotemple@gmail.com nebo pro naléhavou odpověď napište na jeho linku WhatsApp +2349020168697 ... Děkuji skvěle BaBa Ogbogo
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 28. 7. 2021 19:14
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci