Lékaři čekají za 10 až 12 měsíců příchod koronavirových dětí

7.4.2020 00:00   |   Sex a vztahy
Statisíce rodin a párů zůstaly ze dne na den kvůli koronaviru zavřeny ve svých bytech a domech. Podle specialistů na reprodukci si řada z nich oživí nucený pobyt doma sexem, a za 10 až 12 měsíců tak lze očekávat narození „koronavirových dětí.“

koronavir a sex

Současnost nabízí lidem mnoho příležitostí k rozptýlení, a to i v domácím prostředí. Mohou sledovat filmy, mají k dispozici internet, a tedy sociální sítě a další zábavu.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Češi se do svatby nehrnou, ale rozvádět se nebojí
Pečujete o vztah, nebo se necháte opečovávat?
Po jakém muži vlastně ženy touží

Až omrzí jiné aktivity

„K tomu, aby se věnovali sami sobě, se dostanou spíše, až je omrzí jiné možnosti. Nečekám tedy boom za 9 měsíců, ale spíše za 11 až 12,“ říká MUDr. Pavel Otevřel z reprodukční kliniky Reprofit.

Tuto situaci podle něj nelze srovnávat s ničím z minulosti, kdy se rodilo více dětí, především pro snadný dosah současných lákadel i v domácí izolaci. „Není to tak, že se v sedm hodin večer zhasne a zábava končí,“ podotýká lékař.

Výpadek nahradí karanténa

Podle MUDr. Štěpána Machače, Ph.D., specialisty na umělé oplodnění z olomoucké kliniky IVF Clinic, se v České republice kvůli omezení provozu v souvislosti s pandemií koronaviru narodí přibližně o šest set dětí ze zkumavky méně, než je obvyklé v „normálních letech“.

Tento propad by ale mohly nahradit právě děti zplozené za „dlouhých jarních večerů“ v dobách karantény.

„Jsem přesvědčen, že lidský pud zvítězí nad jinou zábavou a za pár měsíců se dočkáme dětí narozených za časů koronaviru,“ říká MUDr. Machač.

Umělé oplodnění se vrátí

Oba specialisté se shodují na tom, že neplodné páry z Česka, které musely nyní od zahájení procesu umělého oplodnění upustit, se na kliniky po skončení pandemické vlny vrátí. „Touha po dítěti je silná a ani za několik měsíců nucené přestávky se nevytratí,“ komentuje MUDr. Machač.

Horší je situace s těmi, kteří za českými specialisty na reprodukční medicínu přilétají ze zahraničí. V tomto případě je konec restrikcí v podobě uzavřených hranic v nedohlednu...

A i poté, co dojde k jejich otevření, se řada zahraničních klientů bude podle lékařů rozmýšlet, zda za umělým oplodněním pocestuje do jiné země. „Obavy z komplikací a nákazy budou s největší pravděpodobností přetrvávat mnohem déle,“ dodává MUDr. Otevřel.

tzo, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Lékaři čekají za 10 až 12 měsíců příchod koronavirových dětí

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci