Jak si vybrat kvalitní šunku

15.11.2019 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Blíží se svátky hojnosti, stoly se budou prohýbat pod nabídkou delikates. Nebude určitě chybět šunka. Umíte si vybrat dobrou kvalitu?

šunka

Z čeho se skládá šunka? Dejte si pozor, aby vás při odpovědi na tuto otázku někdo nenachytal. Z masa samozřejmě. Jenže na trhu jsou i takové, ve kterých je toho mnohem více a právě masa je v nich daleko méně, než byste čekali.

K orientaci vám mnohdy nepomohou ani značky, natož pak názvy. Právě ty jsou leckdy nejvíce zavádějící. Na první pohled by se řeklo, že třeba „Šunka pro děti“ by měla být s ohledem na to, pro koho je určena, nejlibovější a tedy nejkvalitnější. Chyba lávky!

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Hubnete? A víte, jak upravovat maso?
Pořádně se nasnídejte
Pečivo při dietě? Ale vybírejte správně

Otočte balíček!

Stačí balíček přitažlivě vypadající narůžovělé masité pochoutky otočit a můžete se dočkat nemilého překvapení při zjištění, že obsah masa je „jen“ 60 procent. Také vás napadá otázka, co je ten zbytek? Pravděpodobně nástřik, který se skládá z vody, soli a přídatných látek, což jsou takové „lahůdky“ jako vláknina, škrob nebo rostlinné či jiné živočišné bílkoviny.

Abyste se v regálech obchodů lépe vyznali a naučili se takovýmto „špekům“ vyhýbat, může vám pomoci klasifikace, jejíž použití výrobcům uzenin nařizuje stát. Ten vyhláškou stanovuje označení - třídu jakosti, jež je symbolem kvality. Určuje podíl masa a zda je možné k masu ve výrobním procesu ještě něco přidat.

Jak se to s kvalitou?

Producenti musí splnit určité předpisy, aby své produkty mohli vůbec nazvat šunkou a pokud výrobek něčím „obohatí“, tak jej smí označit pouze jako šunku standardní, tedy tu nejméně kvalitní.

Kvalita šunek podle vyhlášky 326/2001 Sb.

Třída jakosti Charakteristika
Šunka nejvyšší jakosti Obsah čistých svalových bílkovin musí být nejméně 16% hmotnosti. Použití přídatných látek (vláknina, škrob, rostlinné či jiné živočišné bílkoviny) je zakázáno.
Šunka výběrová Obsah čistých svalových bílkovin musí být nejméně 13% hmotnosti. Použití přídatných látek (vláknina, škrob, rostlinné či jiné živočišné bílkoviny) je zakázáno.
Šunka standardní Obsah čistých svalových bílkovin musí být nejméně 10% hmotností. Mohou se používat přídatné látky.

Ovšem laik jen těžko tuší, co se skrývá pod státem vyžadovanými procenty čistých svalových bílkovin. Tak mu nezbývá nic jiného, než se řídit právě označením třídy jakosti a chce-li tu nejlepší šunku, pak by měl do svého nákupního košíku dávat produkty, které mají na obale uvedeno šunka nejvyšší jakosti.

Může vás zajímat

Mléčné produkty podporují naši imunitu
Rakytník? Prospěje nám víc, než citrón!
Vitamíny z lékárny? Dětem je zbytečně nedávejte!

Poctivci podíl masa netají

Naštěstí doby, kdy se většina výrobců snažila vyrábět levně na úkor kvality, jsou dávno pryč. Mnozí z nich již na svých produktech uvádějí i další údaj, který spotřebitel ocení. Tím je v případě šunek podíl masa. Díky tomuto číslu si dokážete snadno představit, nakolik je daná šunka kvalitní.

Pokud se vám bude zdát obsah masa 70 % málo a jste trochu rozmrzelí, když balíček načnete a vyteče z něho šťáva, tak nezoufejte. Na trhu jsou k dostání i kvalitnější šunky. Například Běžně seženete šunky s obsahem masa přes 90 procent.

Pozor na pultový prodej

Obezřetní buďte i v případě, že nakupujete v lahůdkářství a uzenářství. Problémem zde je, že u krájených šunek nemáte zpravidla uvedeného výrobce ani jakost produktu. Kromě vizuální kontroly nabízeného zboží (není-li šunka oschlá či dokonce nechytá lehce nazelenalý tón) se zeptejte na její třídu jakosti.

Obsah masa bude prodávající jen těžko znát, ovšem třídu jakosti jistě ano, jelikož mu jej musí dodavatel uvádět na dodací list. Neprohloupili byste totiž víc, než kdybyste zaplatili za šunku nejvyšší jakosti a zabalili by vám standardní, která má daleko nižší nároky na výrobu a je mnohem levnější.

otz, ŽenyproŽeny.cz

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Jak si vybrat kvalitní šunku

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci