Pokud tohle (ne)vidíte, zbystřete!

2.10.2018 00:00   |   Zdraví a krása
Kvalitu vidění ovlivňuje především člověk sám: životním stylem, spánkem a způsobem, jakým si oči chrání a pečuje o ně. Nejlepší prevencí očních vad jsou pravidelné prohlídky u očního lékaře.

zrak choroby

Slouží nejen k vyšetření dioptrií, ale i k odhalení závažných očních chorob, kterých si člověk často ani nevšimne… Zde je výčet těch častých, ale i méně častých očních vad, které byste rozhodně neměli podceňovat.

Šedý zákal

Katarakta postihuje 40 % lidí středního a 90 % vyššího věku. Velmi často se objevuje u diabetiků, ale vzniká také po úrazu oka nebo v souvislosti s užíváním léků, zejména kortikosteroidů.
      
Šedý zákal je na prvním místě mezi očními onemocněními, která způsobují snížení zraku a slepotu.


Co vidí člověk s šedým zákalem

Metabolické změny uvnitř oční čočky mají za následek pokles schopnosti zaostřit. Člověk zamlženě a rozostřeněvvidí do dálky, je citlivý na silnější světlo a má zkreslené barevné vnímání, dvojité nebo trojité vidění při pohledu jedním okem.

Šedý zákal se nedá ani zastavit ani zpomalit. Jedinou možností obnovy vidění je operační zákrok, při kterém se z oka odstraní zkalená čočka a nahradí se čočkou umělou.

Umělá čočka je trvalou náhradou, zůstává v oku po zbytek života. Nevyžaduje žádnou údržbu ani výměnu. Odstranění šedého zákalu je zároveň příležitostí pro vylepšení zraku na blízko i do dálky, a zbavení se brýlí.

„Operaci doporučujeme v okamžiku, kdy šedý zákal začne pacientům zhoršovat vidění. Platí, že čím je šedý zákal pokročilejší, tím je oční čočka tvrdší a její odstranění je při operaci náročnější," vysvětluje docentka Šárka Skorkovská, primářka brněnské Oční kliniky NeoVize.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Oči a akupunktura? Do očí se jehličky nepíchají
Jak na šeroslepost? Pomůže laser i bylinky
Levné oční operace mohou poškodit zrak

Zelený zákal

Zelený zákal neboli glaukom je oční onemocnění, při kterém dochází k postupnému odumírání vláken zrakového nervu. Tento nerv přenáší ze sítnice do mozku zrakové informace, a jeho poškození má za následek částečnou nebo dokonce úplnou ztrátu zraku.

Glaukom se neprojevuje zakalením očních tkání, jako je tomu u šedého zákalu, jeho nebezpečí totiž spočívá v tom, že se rozvíjí zcela bez příznaků a většina pacientů nemá šanci zelený zákal sama rozpoznat.

Díky včasnému zachycení onemocnění v jeho počátku lze však zhoršování zraku zabránit.
Zelený zákal je rovněž zákeřný v tom, že i člověk s výrazně pokročilým zúžením zorného pole může mít dobrou centrální zrakovou ostrost. Při dalším zhoršení nemoci může ale rychle přijít i o tento zbytek zorného pole a hrozí mu úplná slepota.

Jedinou zbraní proti zelenému zákalu jsou preventivní návštěvy očního lékaře. „Každý člověk starší čtyřiceti let by měl absolvovat jednou za rok preventivní vyšetření, zvláště pokud se glaukom vyskytuje v rodině,“ radí primářka Šárka Skorkovská.

Důležité je absolvovat důkladné oční vyšetření včetně provedení moderních zobrazovacích metod zrakového nervu. Jeho součástí je vyšetření stavu oka přístrojem zvaných OCT (optická koherentní tomografie). Ten poskytuje lékařům podrobné informace o stavu sítnice a jejích jednotlivých vrstvách.


Co vidí člověk se zeleným zákalem

Krátkozrakost

Myopie je nejčastější oční dioptrickou vadou, která postihuje až 30 % populace. Významný nárůst případů krátkozrakosti se podle nedávných výzkumů projevuje zejména u lidí, kteří vyrůstají ve městech.

Ke zrychlení vývoje krátkozrakosti dochází u dětí v průběhu školní docházky, ale i kolem dvacátého roku života, a to zejména u studentů.

Světelné paprsky se sbíhají před místem nejostřejšího vidění a na sítnici dopadá rozostřený, zamlžený obraz. Špatně rozeznáváme vzdálené předměty, citlivě vnímáme oslnění.

Při práci s výpočetní technikou či řízení vozidel a strojů, kdy je zraková pohoda nezbytná, je sebemenší nekorigovaná vada riziková!


Co vidí krátkozraký člověk

Myopie se koriguje „mínusovými“ čočkami, které posunou obraz na sítnici a ten se tak stává ostrým (brýle nebo kontaktní čočky). Nejvhodnější metodou refrakční chirurgie ke korekci myopie je implantace nitrooční kontaktní čočky. 

„Při refrakčních operacích očí na naší klinice používáme laser, který velice jemně nařízne rohovku a oddělí část rohovky uvnitř oka, kterou je potřeba vyjmout. Tu pak chirurg vyjme. Nepoužíváme tudíž žádné skalpely ani mikrochirurgické šití,“ popisuje MUDr. Lucie Valešová, primářka oční kliniky DuoVize.

Vetchozrakost

Presbyopie je neschopnost zaostřit nablízko; postihuje 40 % lidí středního a 90 % vyššího věku. Čočka totiž věkem ztrácí pružnost potřebnou k tomu, aby účinkem zaostřovacích svalů měnila svůj tvar.

Často si vetchozraký oddaluje text při čtení, až jsou mu jednoho dne ruce příliš „krátké“.  Nevidí dobře na jemné ruční práce, s obtížemi hledá v mobilním telefonu. Pokud to neřeší, trpí bolestí hlavy, pálením očí, nadměrným slzením nebo naopak pocitem písku v očích.

V případě oka, které vidí bez korekce ostře do dálky, představuje presbyopie brýle do blízka.

Presbyopii lze korigovat nelaserovým zákrokem, při němž je do oka implantována speciální víceohnisková nitrooční čočka, která umožňuje dobré vidění do dálky i na blízko bez brýlí. Zákrok je bezbolestný, probíhá ambulantně a trvá jen několik minut.


Co vidí člověk s presbyopií

Dalekozrakost

Hypermetropie postihuje zhruba 10 lidí ze stovky. Oko je příliš krátké nebo je nedostatečná lomivost oka. Světelné paprsky se v důsledku toho sbíhají až za místem nejostřejšího vidění a na sítnici dopadá rozostřený obraz.

Člověk tak špatně vidí na blízko. U slabšího stupně dioptrií se oko automaticky doostří. Při +0,5 dioptrie může permanentní akomodace oka způsobit ospalost či nesoustředěnost, bolesti hlavy a migrény.

Korekce se provádí „plusovými“ čočkami, které posouvají obraz na sítnici. Dalekozrakost do pěti dioptrií lze korigovat laserovými zákroky. U vyšších vad je lepším řešením nelaserový zákrok.


Co vidí dalekozraký člověk

Astigmatismus

Cylindrická oční vada je ve většině případů vrozená, velmi často se vyskytuje společně s krátkozrakostí nebo dalekozrakostí. Je způsobena nepravidelným tvarem oční rohovky.
Člověk s astigmatismem přivírání víčka při pohledu do dálky a natáčí hlavu do určitého směru, protože obraz je na všechny vzdálenosti rozostřený, zamlžený a deformovaný, problémy má s vnímáním hloubky a prostoru.

Snížená zraková ostrost znemožňuje rozeznávání různých detailů. Při čtení dochází k zaměňování podobných znaků a písmen, velmi časté je zkreslené vidění při řízení auta za snížených světelných podmínek. Nekorigovaný astigmatismus mnohdy doprovází únava a bolest hlavy, a také pálení a řezání v očích.

Koriguje torickými nebo cylindrickými brýlovými čočkami, které vyrovnávají nepravidelné zakřivení rohovky. Dá se napravit laserovým zákrokem, u lidí starších 40 let je vhodnější nelaserový zákrok.

Degenerace sítnice

Jedná se o genetické vrozené postižení obou očí, nezánětlivé změny na sítnici, které provází poškození nervových buněk. K degenerativním změnám může dojít také vlivem stárnutí, pak se hovoří o věkem podmíněné makulární degeneraci, která postihuje především lidi nad 50 let a je nejčastější příčinou slepoty u starších osob.

Onemocnění se projevuje nenápadně – nejprve se zhorší zrak při soumraku a za tmy, vidění je zamlžené a rozostřené, barvy člověk nevnímá tak jasně jako dřív.

Odborníci uvádějí, že makulární degenerace je způsoben nejen geneticky, ale i civilizačními vlivy a životním stylem – kouření, obezita, vysoký krevní tlak, ultrafialové záření, nevyvážená strava s nedostatkem vitaminu E.

I přes současné možnosti medicíny na suchou formu makulární degenerace dosud neexistuje léčba, lékaři doporučují užívat doplňky stravy s obsahem luteinu, vitaminu E a zinku.

Naopak vlhkou formu nemoci lze dnes ovlivnit a účinně zastavit biologickou léčbou – antiVEGF injekcemi. Léčba je bezbolestná, látka se aplikuje injekčně po předchozím znecitlivění přímo do oka.


Co vidí člověk s makulární degenerací

Odchlípnutí sítnice

V důsledku degenerace sítnice, ale také vlivem úrazů, nádorů a zánětů může dojít k tzv. odchlípení sítnice, kdy se sítnice nadzvedává a postupně odlučuje od oční stěny.

Odchlipování postupuje od okrajů až ke středu sítnice, kde je místo nejostřejšího vidění, proto také často dochází k výraznému poškození zraku.

Příznakem postupujícího odchlípení sítnice může být clona, která se objeví při okraji zorného pole, v počátku nejčastěji v dolní části oka jakoby u nosu. Jestliže je odchlípení sítnice prokázané, jedinou možnou léčbou, která může zabránit ztrátě zraku, je operace.


Co vidí člověk s odchlíplou sítnicí

Z údajů Státního zdravotního ústavu vyplývá, že
• 15 % lidí nosí brýle, které nedostatečně kompenzují jejich zrakovou vadu,
• potíže s viděním uvádí téměř tři čtvrtiny zaměstnanců se zrakově náročnou prací
• 60 % nositelů kontaktních čoček má minimálně jednu komplikaci spojenou s jejich užíváním.

 ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Pokud tohle (ne)vidíte, zbystřete!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci