Televize, sex, alkohol. Co jsme ochotni obětovat za smartphone?

1.4.2022 00:00   |   Sex a vztahy
Co všechno bychom byli ochotni obětovat, abychom mohli používat svůj smartphone? Společenský život? Televizi? Sladkosti? Alkohol? Sex?

smartphone

V současné době jsme stále více odkázání na svůj chytrý mobilní telefon, který je pro velkou část z nás „prodlouženou rukou“ a takřka nenahraditelným pomocníkem. V souvislosti s tím jsme ve prospěch svého smartphonu ochotni obětovat čím dál více.

Čeho všeho jsme ochotni se vzdát, abychom si mohli ponechat svůj smartphone? Průzkum u nás, v Dánsku, Rakousku, Polsku, Maďarsku, Slovensku, Chorvatsku, Srbsku, Rumunsku, Bulharsku, Řecku, Turecku, který si nechala zpracovat společnost Huawei, přinesl zajímavá zjištění.

Oželíme sladkostí, alkohol nebo televizi

Ze zkoumaných věcí by se sedm z deseti Čechů na jeden měsíc vzdalo pro svůj smartphone sladkostí. V rámci průměru všech dvanácti sledovaných zemí by sladké oželilo 68 procent uživatelů.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Sexuální vzrušení mužů je spojeno s emocemi
Také kvůli emocím tloustneme
Vůně posečené trávy zbavuje stresu

Alkohol by na půl roku omezilo 69 % Čechů, a dokonce tři čtvrtiny všech dotazovaných uživatelů z regionu. Za celý region se jedná o položku, kterou by za smartphone obětovalo největší procento dotazovaných.

Se sledováním televize by ve prospěch svého smartphonu přestalo dvě třetiny Čechů a až 71 % Evropanů.

A co sex a společenský život?

Nejméně Čechů by podle průzkumu obětovalo společenský život (setkávání se s přáteli), když za svůj smartphone by své přátele vyměnil jen každý pátý, co se regionálního průměru týče jedná se o 26 %.

Dále by se Češi ve prospěch smartphonu neradi vzdali sexu, který by šest měsíců oželilo jen čtvrtina z nich, stejně je na tom evropský průměr.

Šest měsíců bez randění a rok bez dovolené by za smartphone vyměnilo 44 % Čechů (40 % respektive 36 % Evropanů).

Vůbec nejméně lidí, kteří mají děti do 12 let, bylo ochotno se vzdát hraní s nimi, a to tři Češi ze sta a 10 Evropanů.

Důležitý komunikační prostředek

„Mobilní telefon se stal velmi důležitým komunikačním kanálem pro udržování vztahů s přáteli a v rodině a také pro navazování nových vztahů,“ komentuje ei výsledky výzkumu sociolog Petr Lupač z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Tato „zakořeněnost“ má samozřejmě svoji odvrácenou stránku – třetina respondentů si myslí, že jsou na svém telefonu závislí a zhruba polovina respondentů tvrdí, že tráví na telefonu příliš mnoho času a snaží se s tím něco dělat.

„V tomto ohledu přináší výzkum dvě dobré zprávy. Tou první je, že v ČR podle tohoto výzkumu nejsou chytré telefony natolik „zakořeněny“ v každodenním životě jako v celku sledovaných zemí,“ zdůrazňuje sociolog.

Podle výsledků totiž méně Čechů čte v posteli, je pro ně méně důležitý pro koordinaci rodinného života, méně Čechů tvrdí, že smartphone hraje v jejich životě významnou roli a více Čechů si také dovede představit svůj život bez mobilního telefonu.

Umožňuje důvěrný kontakt

Někdo tvrdí, že smartphony zabíjí romantiku ještě rychleji, než je stihneme vytáhnout z kapsy. Ale výzkum odhaluje také pozitivní vliv chytrých telefonů – umožňují nám snadný, důvěrný kontakt s partnerem prostřednictvím hlasových hovorů a textovek.

Průzkum společnosti Huawei mimo jiné potvrzuje, že smartphony jsou vhodným nástrojem pro udržení vztahů s našimi blízkými, přičemž ve skutečnosti jsme spojeni s lidmi, nikoliv s přístroji.

ztp, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Televize, sex, alkohol. Co jsme ochotni obětovat za smartphone?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci