Se štítnou žlázou si nezahrávejte, nechte se vyšetřit

12.7.2017 00:00   |   Zdraví a krása
O štítné žláze se v poslední době dost diskutuje. Aby také ne, problémy s ní má v současné době každá osmá žena.

štítná žláza

Štítná žláza produkuje hormony thyroxin a trijodthyronin, které jsou distribuovány krví do celého těla. Ovlivňují tělní metabolismus, včetně rychlosti spalování kalorií nebo srdeční frekvence.

Podle množství produkovaného hormonu člověk přibývá na váze nebo ji ztrácí, cítí se unaven nebo naopak čilý. A štítná žláza ovlivňuje i menstruační cyklus – jeho pravidelnost a míru krvácení, poruchy mohou menstruační cyklus i zastavit.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Zbavte se mýtů, pomůžeme vám najít pravdu
Nedostatek jódu ohrožuje vývoj mozku dítěte
Mořské ryby doplní zásoby potřebného jódu

Příznaky onemocnění

Jak poznáme, že bychom měli přemýšlet o odborném vyšetřen štítné žlázy? Jaké jsou příznaky onemocnění? „Snížená funkce štítné žlázy se vyvíjí pomalu, často i několik let,“ říká uvádí MUDr. Petr Podroužek, CSc., odborný ředitel EUC Laboratoří.

„Zpočátku se projevuje jen častější únavou, později se připojuje zimomřivost, zácpa, přibývání na váze i bez zvýšeného příjmu kalorií, svalová slabost, smutek či deprese, snížená srdeční frekvence.“

„Naopak při zvýšené funkci štítné žlázy se zrychluje srdeční činnost i metabolismus a dochází ke znatelnému úbytku na váze, a to i při zvýšeném příjmu kalorií.“

„Porucha může také radikálně ovlivnit lidskou psychiku. Můžete se cítit se podráždění, vystresovaní, nervózní nebo trpět nespavostí. Dalšími příznaky jsou zvýšené pocení a pocit horka, průjem či podráždění očí,“ dodává MUDr. Podroužek.

Ovlivní i průběh těhotenství

Asi u 12 až 15 ze stovky žen se vyskytne porucha funkce štítné žlázy v souvislosti s těhotenstvím a porodem. V těhotenství působí častěji problémy snížená funkce štítné žlázy, jejíž příznaky bývají často zaměňovány za běžné těhotenské obtíže.

„U těhotných se ale může vyskytnout i zvýšená funkce štítné žlázy, většinou přechodná, což je vždy nutné ověřit dalším sledováním. Pokud zůstávají poruchy štítné žlázy v těhotenství neléčené, mohou ovlivňovat průběh těhotenství i vývoj plodu,“ dodává lékař.

Obtíže je třeba odhalit včas

Správnou funkci štítné žlázy lze laboratorně ověřit vyšetřením hladin hormonů, například v EUC Laboratořích v Praze, Plzni, ve Zlíně a další městech (seznam a další informace lze najít na webu euclaboratore.cz.)

Pokud o něj máte zájem, musíte přijít nalačno, nejíst přibližně 12 hodin a před odběrem nekouřit. Je vhodné vypít ¼ litru vody či neslazeného čaje. Výsledky si můžete vyzvednout další pracovní den po odběru krve.

Veškerá vyšetření vám udělají i bez doporučení lékaře za přímou úhradu. V případě výsledků mimo referenční meze je nutné navštívit specialistu, který rozhodne o léčbě.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Se štítnou žlázou si nezahrávejte, nechte se vyšetřit

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci