Po Zrození a Úsvitu přichází Válka o planetu opic

4.7.2017 00:00   |   TV a FILM
VIDEO – Ve snímku Válka o planetu opic, třetím a posledním pokračováním kritiky oceňované trilogie, se s režisérem Mattem Reevesem vnoříme do světa zuřícího válkou mezi rychle se vyvíjejícími opicemi a zbytkem lidské populace oslabené virem.

Válka o planetu opic

Konečně by se měl určil vítěz, jež definitivně převezme vládu nad planetou. Ve spletitém a mytickém filmu se divák stane svědkem klíčového okamžiku, který navždy určí osud lidské civilizace.

Zároveň sleduje vůdce lidoopů Caesara (známého ze Zrození planety opic a druhého pokračování - Úsvit planety opic), který tentokrát při hledání zaslíbeného domova pro svůj lid, zažívá existenciální muka své rozpolcené duše, která je zmítána touhou po spravedlnosti a zároveň po pomstě.

Video
Trailer k filmu Válka o planetu opic

Hlavním motivem válečného příběhu je poslední vzdor. Vzhledem k tomu, že se chatrný mír mezi lidmi a lidoopy hroutí, chystá se skupina lidských vojáků vedená plukovníkem McCulloughem na poslední boj.

Boj výchovy s podstatou

Caesara nacházíme v okamžiku, kdy je zasažen neskutečnou ztrátou, jež v něm probouzí nepředstavitelnou zuřivost. Ve svém nitru svádí boj lidské výchovy se svou zvířecí podstatou a zároveň jím zmítají pochyby, zda je schopný dovést svůj kmen ke svobodě.

V době, kdy empatie a soucit zmizely jak ze světa, tak z jeho vlastního srdce, musí Caesar najít odvahu a cit, aby mohl dokončit svou vizi a dát svému lidu naději v budoucnost.

Celému projektu vdechl život především mistrovský a komplexní herecký výkon Andyho Serkise, který ztvárnil roli majestátního Caesara, a také vizuální efekty společnosti Weta Digital.

Nováček Harrelson

Do série se dále vracejí Karin Konoval, jako Caesarův důvěrný poradce, Maurice, Terry Notary jako Caesarova pravá ruka, Rocket, a také Judy Greer jako Caesarova manželka Cornelie a samozřejmě Toby Kebbell jako Koba.

Mezi nové hlavní postavy patří dvojnásobně na cenu Oscara nominovaný Woody Harrelson (na titulním snímku), který ztvární postavu plukovníka, neomaleného lidského vojáka, jež věří, že lidstvu zajistí budoucnost pouze porážka opic.

Steve Zahn se objeví jako Bad Ape, osamělý šimpanz, který na obrazovky vnese humor i v těch nejtemnějších chvílích. Amiah Miller jako Nova, lidské dítě, které se stane nečekaným pojítkem mezi lidmi a opicemi...

Osamělý konflikt

Samotný Reeves, který se po úspěšném Úsvitu planety opic vrací zpět do režisérského křesla, měl jasný cíl: vykreslit vyspělejší, vzpřímenější ale i víc emočně vyspělé a pochybovačné lidoopy, kteří nevyspívají jen po bojové, ale i po psychologické stránce.

Celý vývoj se pak nejlépe odráží na postavě Caesara, jež se stále snaží udržet co nejvíce svých lidských instinktů.

„Na začátku třetího příběhu už neexistuje mír s lidmi, a právě to Caesara přivádí do hluboce emocionálního, osamělého konfliktu. Jeho vnitřní boj je o to unikátnější, jelikož se v jeho nitru snoubí lidská a opičí stránka,“ říká Reeves.

Caesar je dítě dvou světů, které ani do jednoho nikdy nebude patřit naplno. Jeho dřívější naděje, že se stane propojujícím mostem obou společenství, je již ta tam. „Ve snímku jsme se zaměřili především na ono vnitřní dilema,“ dodává režisér.

Příběh biblických rozměrů

Producent Peter Chernin ujišťuje, že od začátku celý příběh plánovali jako trilogii, která začíná narozením Caesara, pokračuje jeho přerodem v hrdinu, a záhy chytrého a soucitného vůdce, který musí čelit spoustě překážek.

Bylo nám jasné, říká Chernin, že pokud stvoříme inteligentní opice, pak hlavním tématem bude konflikt s lidmi.

„Zároveň se nám líbilo vyprávění o Caesarovi pojmout jako příběh biblických rozměrů, ve kterém se s hlavním hrdinou můžeme sžít, spatřit jeho duši, nechat se inspirovat jeho činy a začít přemítat o tom, co z nás vlastně činí lidi.“

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Po Zrození a Úsvitu přichází Válka o planetu opic

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci