Při úklidu sněhu nepřetěžujte páteř! Víme jak na to

18.1.2017 00:00   |   Zdraví a krása
Odklízení sněhu není oblíbená činnost mnoha lidí, ale hodně lidí se mu teď věnuje, protože musí. A protože nejsme všichni zdatní a trénovaní, můžeme si nepříjemně poranit záda...

úklid sněhu a páteř

Jak odklízet sníh, abychom si neublížili? Abyste se při odklízení sněhu nenadřeli a nezatěžovali svoji páteř, je třeba dbát především na správné držení těla při práci a vždy dodržet správný postup.

Jen pro fyzicky zdatné

Ačkoliv se to na první pohled nemusí zdát, odklízení sněhu je fyzicky poměrně náročná činnost, která je navíc spojena především s jednostrannou zátěží.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Bolí vás u počítače záda? Špatně sedíte!
Za bolestmi zad bývá špatná postel
Jak si nezpůsobovat bolest

Pokud patříte k těm, kteří celý rok nemají žádnou nebo jen malou fyzickou aktivitu, měli byste vědět, že tato aktivita může způsobit problémy s pohybovým aparátem. K lehčím zraněním patří například přetížení či natažení zádových svalů.

„To se může projevit bolestí, která po určitém čase odezní. Při odklízení sněhu může ale dojít i k těžším zranění, jako jsou například blokády páteře, nebo dokonce výhřez plotének,“ říká MUDr. Michaela Tomanová – primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí.

Záda držte rovně!

S odklízením sněhu je dobré začít co nejdříve, dokud je ještě čerstvý a není tak těžký nebo zmrzlý. Používejte nástroje vhodné pro vaši tělesnou konstituci, abyste se při odklízení sněhu nemuseli například ohýbat, nebo naopak, aby násada nebyla vyšší než vy.

Zvolte spíše menší lopatu. Ta nepřetěžuje zádové svaly příliš těžkým nákladem. Shrnujte sníh před sebou, držte násadu lopaty na jejím konci a ruku si zapřete o tělo. Využijete tak celou svou váhu.

„Při odklízení nahrnutého sněhu pak zvolte širší, stabilní stoj s rovnými zády tak, že rozkročíte nohy zhruba na šířku pánve a mírně pokrčíte v kolenou. Dostanete tak těžiště níže a budete se moci pevně zapřít,“ vysvětluje MUDr. Tomanová.

Žádné rotační pohyby!

„Zadní rukou držte násadu na jejím konci, přední rukou zase co nejvíce vpředu. Naberte sníh na lopatu shrnovače sněhu, násadu lopaty si zapřete o stehno zadní nohy. Rukou pak zatlačte na konec násady, tak využijete páky k tomu, abyste zvedli lopatu vodorovně s povrchem. Následně postupně narovnávejte nohy,“ popisuje lékařka postup.

Kdy máme nárok na odškodnění?

Jak se zachovat, dojde-li k úrazu na špatně uklizeném chodníku, v městské dopravě, nebo i na kluzké podlaze chodby domu.

„Neohýbejte se ani neotáčejte v pase, raději se otočte celým tělem. Takto předejdete tomu, že byste celou tíhu sněhu zvedali pouze zády,“ zdůrazňuje MUDr. Tomanová.

Při odhazování sněhu není vhodné dělat rotační pohyby nebo odhazovat sníh před sebe. Tyto pohyby jsou pro páteř namáhavé a nebezpečné. Takto můžete bezpečně přenášet a odklízet sníh, aniž byste riskovali bolesti zad či případné zranění.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Při úklidu sněhu nepřetěžujte páteř! Víme jak na to

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci