Aktivujte čističku vašeho organismu

5.1.2017 00:00   |   Wellness
Krásné zdravé pevné tělo, čistá pleť, to je sen asi každé ženy. Ale musí se pro to něco udělat. Například posílit čističku našeho organismu – mízní (lymfatický) systém. K tomu slouží lymfatické masáže.

MASÁŽE

Mízní systém odvádí z těla (z tkáňové tekutiny v mezibuněčných prostorách) odpadní produkty látkové výměny. Bílé krvinky, které lymfa obsahuje, se podílejí na imunitních reakcích organismu. Pohyb mízy je velmi pomalý a probíhá podobně jako pohyb v žilách. Pomocí kosterních svalů a schopností mízních cév smršťovat se, je lymfa vytlačována směrem k srdci a velmi pomalu vtéká do žilní krve. A jak to souvisí s křivkami našeho těla?

Zjednodušeně řečeno, funguje-li nám správně lymfatický systém, nedochází k hromadění vody a odpadních látkek v podkoží. Nevniká tak celulitida, nedochází k nepříjemnému nárůstu objemu určitých partií těla (především na stehnech a hýždích) ani k otokům.

Ženy mají smůlu

Vlivem mnoha faktorů, u žen především hormonálních změn v organismu, dochází k povolování a zeslabení podkožního vaziva. Podkožní vazivo je u žen, na rozdíl od mužů, u kterých tvoří poměrně pevnou příčnou mřížku, relativně volné, podélně zakotvené.

Důvod je přirozený. Od první menstruace se žena připravuje na těhotenství. K tomu přispívá nárůst hladiny estrogenů. A tak se postupně snižuje elasticita pokožky, kůže ochabuje a dochází k nárůstu tukové tkáně, hromadění vody a odpadních látek v podkoží. Mízní cévy do těchto míst už nedosáhnou a odpad nemohou odvést. Tkáň zvazivovatí a vzniká nehezká pomerančová kůže – tzv. celulitida.

Ruční masáž se přístrojem nenahradí

Základní a nejúčinnější metodou je ruční lymfatická masáž, tzv. manuální lymfodrenáž. Jedná se o speciální masážní techniku, která působí přímo na lymfatický systém, který je z 80% v podkoží, a aktivuje ho. Provádí se plošnými kruhovitými a spirálovitými hmaty s pomalou frekvencí a malým tlakem a je propracována pro celé tělo.

Často se nahrazuje přístrojovou masáží tlakovými vlnami, což je jednodušší řešení, ovšem s mnohem menší účinností. Při neprofesionálním použití hrozí i vážná zdravotní rizika.

Jedna masáž nestačí

Kúry založené na aktivaci lymfatického systému vyžadují opakování. Odpadu, který se v našem těle nahromadil, a potíží s tím spojených, se ze dne na den nezbavíme. Účinnost lymfatických masáží je ale velice individuální a postup se musí zvolit podle individuálních potřeb.

Počet masáží závisí na tom, jaký problém chceme touto cestou řešit. Při kosmetických kúrách na formování postavy je ideální doplňovat lymfatické masáže se speciálními zábaly s prohřívacím a lymfodrenážním efektem.

Nevěřte na zázraky

Nevěřte ale na zázraky typu: desetkrát si na 1 až 2 hodiny lehnu, nechám se namasírovat, poležím si v přístroji či v zábalu a budu a krásná a štíhlá. Lymfatická masáž je velký pomocník, ale bez změny životního stylu sama o sobě nestačí. Nesmíme zapomínat na pohyb: ideální je obyčejná chůze, jízda na kole, plavání.

Pozor naopak na aerobik. Tento druh pohybu vznik celulitidy naopak podporuje. Nechceme-li se ho vzdát, je důležité používat kompresní oblečení, které nedovolí, aby se povolovalo vazivo. A pokud chceme shazovat kila, ideální je pohyb na čerstvém vzduchu. V posilovně tělo zpevníme a vytvarujeme, ale ke spalování tuku je ideální zvýšený přísun kyslíku.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Jak se vylepšit: 25 nejlepších letních triků
Pošlete dál: Nejlepších 50 bouračů tuku
Hubnutí: největší bludy a pravdy

Masáž místo léků

To nejdůležitější, co nám lymfatická masáž dá, je posílení imunitního systému. Tady jsou její účinky naprosto nezpochybnitelné. Proč? V orgánech lymfatického systému a v uzlinách se vytvářejí bílé krvinky, základ obranných reakcí organismu.

Pravidelná lymfatická masáž tento proces aktivuje a je tak skvělou prevencí proti virózám, chřipce a jiným onemocněním včetně, což je asi nejzávažnější, vzniku nádorových onemocnění. A tady jsme ohroženi všichni, jak ženy, tak muži. Nejedná se tedy rozhodně pouze o 'ženskou' záležitost.

A jak je najít ve vašem městě? Na internetu je vyhledávač, katalog masérů. My jsme vyzkoušeli studio Linebody na pražském Smíchově.

Pozitivní účinky na:

  • žilní a lymfatické otoky
  • postoperační a posttraumatické stavy
  • prevenci bércových vředů
  • prevenci křečových žil a léčbu již vzniklých
  • rekonvalescenci po liposukci
  • detoxikaci organismu
  • zvýšení imunity organismu, prevenci nádorových onemocnění
  • obezitu, lipedém - podporuje metabolismus
  • migrenózní stavy
  • celulitidu, zpevňování podkoží, zeštíhlení a zmenšení objemu stehen a nohou akné, lupénku, vypadávání vlasů

Nedoporučuje se při:

  • nádorových onemocněních
  • akutním bakteriálním nebo virovém onemocnění, hnisavých ranách
  • křečových žílách v zánětu
  • bolestivé menstruaci
  • těhotenství do 3 měsíců
  • vysokém tlaku, onemocnění ledvin, jater

Maminkám se lymfatická masáž doporučuje až po šestinedělí.
Na lymfomasáž bývají silné reakce – únava, žízeň, zvýšené močení, bolest hlavy... Je dobré si po ní plánovat odpočinek. Rozhodně se vyhněte například i řízení auta na delší vzdálenost.

zup

Přečtěte si také


Diskuse: Aktivujte čističku vašeho organismu

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci