Rada pro dobrý spánek: Neberte si telefon do ložnice

9.8.2016 00:00   |   Zdraví a krása
Nespavost druhým nejběžnějším zdravotním problémem hned po nachlazení. A vůbec nás nemůže potěšit, že mezi největší nespavce patří Švédi, Turci a Češi. Vždyť kvalita spánku ovlivňuje naší každodenní efektivitu i náladu.

spánek, usínání

Návodů jak zmírnit nespavost je celá řada. Máme pro vás tři tipy, jak se vyhnout největším chybám, kterých se lidé dopouští před ulehnutím.

Hlídejte si, co jíte odpoledne

Že není zdravé přecpávat se na noc těžkými jídly, není žádná novinka. Ale že byste si měli hlídat jídlo a nápoje, které jíte a vypijete již od odpoledne, vás možná překvapí. Taková káva s dortíkem po pozdním obědě už může být příčinou vaší neklidné noci.

Odpoledne se nedoporučuje pít ani jiné kofeinové či energetické nápoje, pokud trpíte nespavostí.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Chcete-li usínat jako v bavlnce...
Spěte odděleně – prospějete svému zdraví
Nespavost očima odborníků

„Večeře by pak měla být ideálně lehčí, a přestože se nedoporučuje před spaním cvičit, krátká procházka po večeři klidnějšímu spánku prospět může,“ radí fyzioterapeut René Kacián.

V čem spíte?

Na spaní si beret sexy noční košilky nebo pohodlná flanelová pyžama po dědovi? Na obojí zapomeňte! Pokud se chcete dobře vyspat, pyžamo je vyloženě rušivá záležitost, která vaše tělo během spánku nepříjemně obepíná a nedovolí mu volný pohyb.

Navíc jakékoliv oblečení během spánku zvyšuje vaší tělesnou teplotu a snižuje tvorbu melatoninu. Ideální je tak spát nazí. Pokud je vám to nepříjemné, měli byste volit maximálně volné a prodyšné lehké materiály.

Telefon nechte v obýváku

Podle výzkumu společnosti IQS Online 74 % uživatelů nechává svůj chytrý telefon na dosah vedle své postele i během spánku. Většinou je to proto, že jej používají jako budík (91 %), ale 37 % respondentů přiznalo, že jej používá také těsně před usnutím.

Telefon v ložnici dokonce v oblíbenosti předstihl i sledování televize. A právě elektronika pak může být důvodem vašeho nekvalitního spánku.

Veškerá elektronika v ložnici je totiž zdrojem tzv. elektrosmogu, který má negativní vliv nejen na váš spánek, ale i na celkové zdraví a může způsobovat řadu problémů.

Zkuste si v ložnici osvojit pár návyků podle učení feng shui, které v dnešní přetechnizované době učí návratu k přírodě.

„Elektroniku raději nechte za zavřenými dveřmi ostatních částí bytu a ložnici zachovejte v harmonii ke kvalitnímu odpočinku,“ uzavírá Jakub Šoufek, ředitel společnosti Johann Malle, českého výrobce luxusních, ručně vyráběných postelí z přírodních materiálů.

zrp, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Rada pro dobrý spánek: Neberte si telefon do ložnice

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci