Dovolené a prázdniny mají i svá zdravotní rizika

13.7.2016 00:00   |   Zdraví a krása
Říká se, že štěstí přeje připraveným. Platí to i pro naši pohodu na dovolené či prázdninové cesty a výlety. Abychom si je v klidu užili, neměli bychom zanedbat ani zdravotní výbavu. Na co všechno se tedy připravit?

letní nemoce a problémy

Začněme již samotným cestováním a s ním často spojenou nevolností, kinetózou. Jedná se sice o přechodný, avšak velmi nepříjemný stav, vyvolaný nadměrným drážděním vestibulárního ústrojí při jízdě v dopravním prostředku. Přispívají k tomu rovněž zrakové podněty jako pohupující se horizont či špatná ventilace vzduchu, emoční faktory, strach, úzkost.

  • Cestovní nevolnost

Příznaky kinetózy jsou všeobecně známé: vystupňovaná nevolnost a zvracení. Obvykle jim předcházejí varovné signály jako zívání, zrychlené dýchání, pokašlávání, zvýšené slinění, studený pot, únava, závratě i bolesti hlavy.

Déletrvající kinetóza může přerůst ve skutečné onemocnění – výrazné snížení krevního tlaku, nebezpečnou ztrátu tělesných tekutin a depresi. O co je léčba problematičtější, o to je účinnější prevence.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Cestujeme pohodlně i s malými dětmi
Svědící pupínky umějí zkazit dovolenou
Se psem na dovolenou? Dobře se připravte!

Lidé, kteří trpívají kinetózou, by se měli řídit následujícími pravidly:

  • V dopravním prostředku zaujmout místo poblíž těžiště, kde jsou výkyvy nejmenší (v přední části autobusu, na lodi uprostřed, v letadle nad křídly).
  • Pokud to lze, je nejlepší poloha vleže na zádech nebo v pololeže, případně s podloženou hlavou do 45 stupňů.
  • Nečíst a nesledovat pohyb okolí za okny, vlny, houpající se křídla letadla.
  • Zajistit přísun čerstvého vzduchu.
  • Nadměrný příjem potravy a alkohol pravděpodobnost kinetózy zvyšují. Doporučuje se podávat častěji malá množství lehkého jídla a tekutin.
  • Hodinu před cestou by měly být užity preventivní léky jako například Kinedryl, Nokinal a podobně.

„Proti cestovní nevolnosti existují tablety, žvýkačky, bylinné doplňky stravy, takže lze najít vhodný prostředek pro každého. Důležité je užít jej co nejdříve, nejlépe ještě než nějaké obtíže vůbec nastanou,“ vysvětluje Mgr. Leona Štěpková z Alphega lékárny Medea v Hostomicích nad Bílinou.

  • Dehydratace

Za horkého počasí nebo při vyšší tělesné aktivitě se organismus sám ochlazuje pocením, a tak se brání přehřátí. Člověk však denně vyloučí průměrně 2,5 litru vody močí, stolicí, dýcháním i potem.

Nedostatečný příjem tekutin může vést k dehydrataci a způsobit kromě opakované bolesti hlavy či zácpy i jiné vážné zdravotní potíže jako je porucha funkce ledvin a vznik ledvinových či močových kamenů. Zvyšuje se rovněž riziko vzniku infekce močových cest nebo onemocnění srdce a cév.

Dehydratací jsou nejvíce ohroženi děti a senioři. Děti mají pro svůj vysoký metabolický obrat větší potřebu tekutin vzhledem k váze a menší rezervy pro nezralost některých orgánů. K tomu Mgr. Martina Štěpková z teplické Alphega lékárny Centrum dodává:

„Nejčastěji se dehydratace u dětí projevuje tak, že nereagují na podněty, mají oschlé sliznice, při pláči neprodukují slzy a mají vpadlou velkou fontanelu (vazivový lupínek mezi kostmi na lebce). Senioři zase zpravidla nemívají výrazný pocit žízně a navíc mají obavy z inkontinence.“.

Nejlépe je nahradit tekutiny čistou pitnou vodou ještě dříve, než pocítíme žízeň. Základní potřeba dospělého člověka jsou dva litry, u dětí méně. Více se doporučuje vypít v horku – v závislosti na pocení.

  • Průjem

Přestože si na dovolené budeme pokrmy ke kozumaci velmi pečlivě vybírat, závažný průjem může být vyvolán už jen tím, že přijedeme do jiného prostředí, kde jsou jiné bakterie a viry.

Domácí jsou na místní mikroflóru zvyklí, ale u nás to může vyvolat závažné změny a spustit (v tom nejjednodušším případě) průjem.

K léčbě průjmu je již v lékárnách několik spolehlivých přípravků, ale optimální je koupit přímo v místě pobytu ten, který je vyzkoušený proti tamějším bacilům.

„Co bychom však měli mít vždy s sebou, to jsou kvalitní probiotika, která do jisté míry chrání naši vlastní střevní mikroflóru a působí proti průjmu,“ doporučuje Lucie Hermanová, DiS. z Alphega lékárny ve Frýdlantu nad Ostravicí.

  • Alergie

Poštípání hmyzem sice zpravidla není příčinou rozvoje alergické reakce, i když u některých jedinců může vést až k anafylaktickému šoku. Většinou ale reakce na poštípání skončí svědivým zarudlým pupencem a k ošetření postačí místní aplikace například gelu Fenistil či jiného volně prodejného prostředku.

„Ve volném prodeji je dostatek přípravků, které působí jak místně, tak celkově proti mírným projevům alergie. S vážnější reakcí je nutné obrátit se na lékaře, ale v mnoha případech může s postupem poradit i zkušený lékárník,“ říká PharmDr. Lenka Zemanová z Alphega lékárny U Sv. Mikuláše v Lounech.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Než si lehnete na slunce...
Svědí vás na slunci pokožka? Asi alergie!
I vlasy potřebují v létě speciální péči

Pokud se jedná o anafylaktický šok, je to život ohrožující stav, kdy bez rychlé pomoci může dojít k úmrtí. Postiženého je nutné zklidnit, uložit do stabilizované polohy. Jde-li to, zaškrtíme místo nad poštípáním, místo chladíme a máme-li protizánětlivé léky (kortikosteroidy), pak je podáme. Okamžitě voláme 155.

Anafylaktický šok se může kdykoli opakovat. Proto ti, kteří jej již prodělali, by měli s sebou vždy nosit tzv. protišokový balíček, jehož současné balení obsahuje adrenalin v autoinjektoru. Při prvních známkách anafylaxe je nesmírně důležité aplikovat adrenalin co nejdříve.

  • Slunce a pokožka

Nezanedbatelným problémem je takzvaná sluneční alergie. Většinou se nejedná o skutečnou přecitlivělost, ale o uvolnění látky histaminu, který na osluněné kůži vyvolá velmi různorodé projevy. Může jít o pupínky, puchýřky i mokvavá ložiska. Příčina úplně známá není – každopádně jde o důsledek zvýšené citlivosti pokožky na sluneční záření.

Podobně jako takzvaná sluneční alergie se projevuje i fototoxická reakce, avšak citlivost pokožky je tu vyvolána působením některých látek (například léky na vysoký krevní tlak, na bolesti kloubů a zad, antibiotiky, antidiabetiky, hormonální antikoncepcí a dalšími).

Fotosenzitivitu mohou vyvolat rovněž umělá sladidla, aplikace krémů a gelů, a to nejen proti bolestem kloubů, kosmetické přípravky, výtažky třezalky tečkované a dokonce i kontakt s některými rostlinami (bolševník). Na tyto typy reakcí nefungují běžná antihistaminika a kortikoidy.

Jestliže se již dříve objevila reakce na oslunění, pak je možné se pokusit o snížení citlivosti kůže pozvolným „zvykáním“ od jarních měsíců. Většinou je však nutné se chránit před slunečními paprsky co nejpečlivěji.

„Namísto levných nekvalitních krémů vyzkoušejte ty s vysokým ochranným UVA a UVB faktorem, tzv. total sunblock s faktorem 50+. Pro maximální ochranu je nutné dodržovat doporučení dermatologů i výrobců. Tedy ve správných intervalech nanášet odpovídající vrstvu krému a nepřekračovat délku pobytu na prosluněném vzduchu,“ radí Lucie Hermanová, DiS.

Co by měla obsahovat cestovní lékárnička

Kromě pravidelně užívaných léků bychom si do cestovní lékárničky měli připravit:

  1. Léky proti bolesti – velice nepříjemná umí být bolest zubů, migréna či například bolest svalů a kloubů.
  2. Léky proti horečce.
  3. Léky proti kašli a nachlazení.
  4. Léky proti průjmu – opomenout bychom tu neměli ani probiotika pro zachování správné střevní mikroflóry.
  5. Léky proti zácpě – pro rychlou úlevu můžeme použít glycerinové čípky, nebo přípravky ve formě kapek či tablet.
  6. Léky proti cestovní nevolnosti, kinetóze.
  7. Antibiotika – pokud se chystáte do míst s problematickou dostupností lékařské péče, je dobré event. antibiotika konzultovat se svým lékařem.
  8. Léky proti alergii.
  9. Dezinfekční prostředky.
  10. Oční kapky.
  11. Léky proti kvasinkám a plísním.
  12. Opalovací kosmetika, včetně panthenolu při spálení pokožky.
  13. Prostředky na rány – obvazy, gázy a náplasti, případně obinadlo.
  14. Repelentní přípravky.

ztp, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Dovolené a prázdniny mají i svá zdravotní rizika

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci