Žena nebo muž? Kdo je lepší řidič?

10.2.2016 00:00   |   Společnost
Kdo je lepší řidič? A kdo řídí bezpečněji a zaviní méně dopravních nehod? Na časté téma společenských sporů dává odpověď nedávný průzkum.

řidiči

Na uvedené tři otázky a mnoho dalších dotazů odpovídali muži a ženy z celé republiky v rámci průzkumu pro společnost Volkswagen Financial Services.

Podle výsledků šetření je většina dotazovaných (64 procent) toho názoru, že u řidičských kvalit nezáleží na tom, zda se jedná o muže či o ženu.

Avšak, budeme-li konkrétnější, tak pokud jde o odpovědi mužů, ti na rozdíl od žen jsou přece jen více přesvědčeni o tom, že právě oni patří mezi lepší řidiče (42 procent). Pouze 15 mužů ze 100 uvedlo jako lepší řidičky ženy.

Zato dotazované ženy se spíše kloní k remíze. Tři čtvrtiny z nich odpovědělo, že u řidičského umění na pohlaví nezáleží, 15 procent žen považuje za lepší řidiče muže a desetina žen si naopak myslí, že umějí řídit vůz lépe než muži.

„S bezpečností jízdy to už tak jednoznačné není. Necelá polovina dotazovaných (47 procent) se domnívá, že bezpečněji jezdí ženy, 43 procent je přesvědčeno, že na pohlaví nezáleží a 10 procent respondentů považuje za bezpečnější řidiče muže,“ komentuje výsledky Lukáš Cankař z Volkswagen Financial Services.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Jak zatočit s nebezpečnou únavou za volantem
Zvládne tělo vaše sportování?
Pivo prospívá i ženám. Nejen na kosti

Jestliže u otázky bezpečné jízdy porovnáme odpovědi mužů a odpovědi žen, je patrné, že ženy si věří více – přes polovinu z nich (56 procent) uvedlo jako bezpečnější samy sebe a pouze 6 žen ze 100 volilo muže, podle 39 procent dotazovaných žen na pohlaví nezáleží.

Muži (40 procent) považují za bezpečnější řidiče ženy, sami sebe takto ocenilo 13 procent mužů a téměř polovina (47 procent) jich je přesvědčena, že na pohlaví nezáleží a tudíž řidičem, který zaviní dopravní nehodu, může být muž i žena.

Kondiční jízdy jako výrazná pomoc

Tři čtvrtiny dotazovaných sice žádné kondiční jízdy nepotřebovaly, avšak ti, kteří takový kurz navštěvovali, je považují za výraznou pomoc. „Celkem 9 z 10 absolventů kurzu kondičních jízd uvádí, že se jim zlepšily řidičské schopnosti, nejvíce pak mladí do 26 let a lidé nad 50 let,“ vysvětluje Lukáš Cankař.

Důvody pro volbu kurzu byly různé. U mužů to bylo především řízení služebního auta, u žen zejména to, že dlouho vůz vůbec neřídily a tak měly zájem si své dovednosti zopakovat.

Řidiči v Královéhradeckém, Karlovarském a Libereckém kraji zdůvodňovali rozhodnutí navštěvovat kurz kondičních jízd nejčastěji tím, že si chtějí koupit nový silnější vůz.

Zajímavý, i když pro praxi důležitý důvod absolvování kondičního kurzu, bylo couvání – tedy přesněji, umění správně zaparkovat.

„To se chtělo naučit 5 procent dotazovaných. Poměr mužů a žen tu však byl výrazný: 0,5 procenta mužů ku 9 procentům žen. Couvání a správné zaparkování uváděli jako důvod nejčastěji lidé z Pardubického kraje, a to každý čtvrtý,“ říká Lukáš Cankař ze společnosti Volkswagen Financial Services.

ozp, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Žena nebo muž? Kdo je lepší řidič?

kopyta se najdou všude

11.3.2018   |   09:21   |   od: lemmy
Kdo je lepší řidič? Jestli žena nebo muž? Já říkám, že na pohlaví nezáleží. Jsem řidič z povolání a kopyta se najdou všude - mezi muži i ženami.
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 11. 3. 2018 9:21
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci