Diabetici, nový lék chrání vaše srdce a cévy!

14.10.2015 00:00   |   Zdraví a krása
Cukrovkou vznikající v dospělosti, tedy diabetem mellitus 2. typu, trpí v České republice přes 860 tisíc lidí a každým rokem počet těchto pacientů stoupá.

diabetes

Náklady na zdravotní péči u diabetiků jsou velmi vysoké, největší část prostředků jde ovšem nikoli na diabetes jako takový, ale na s ním spojené komplikace – a těmi jsou zejména kardiovaskulární onemocnění. Srdce a cévy se však nyní u diabetiků daří chránit díky nové léčbě.

Riziko rozvoje diabetu 2. typu mohou zvyšovat nadváha a obezita, kouření a nedostatek pohybu.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Zvýšená únava může hlásit víc než přepracovanost
Skořice zavoní a pomůže proti cukrovce
Aktivní diabetik pomůže dodržet zdravá rozhodnutí

Významnou roli hraje rovněž výskyt tohoto typu nemoci v rodině. A nejde jen o zděděné geny, nýbrž také nevhodné stravovací a životní návyky v rodinách.

Samotné onemocnění cukrovkou 2. typu pak bývá často komplikováno dalšími onemocněními.

Lidé s diabetem jsou ve srovnání s běžnou populací například vysoce ohroženi vznikem kardiovaskulárních onemocnění: mozkovou mrtvicí, onemocněním cév a koronárních tepen. A také na tyto komplikace častěji umírají.

Doposud se u těchto pacientů snižovalo riziko nemocí srdce a cév zejména dodržováním patřičné životosprávy.

Nová léčba

Nyní je situace jednodušší díky novému léku, jehož účinnou látkou je empagliflozin. Mechanismem fungování u těchto léků je omezení zpětného vstřebání glukózy v ledvinách, kdy je pak tento nevstřebaný cukr vyloučen z organismu močí.

Výsledky studie uveřejněné teď v novém vydání odborného časopisu The New England Journal of Medicine ukazují, že empagliflozin snížil:

  • riziko smrti z kardiovaskulárních příčin o 38 %
  • hospitalizaci pro srdeční selhání o 35 %
  • smrt z jakýchkoli příčin o 32 %

Diabetik tak díky užívání empagliflozinu může mít pod kontrolou svoji nemoc a zároveň je chráněno jeho srdce a cévy. Cílem léčby cukrovky je prodloužit a zkvalitnit život a předejít komplikacím choroby.

Diabetes pod kontrolou

U pacientů s cukrovkou je ochrana srdce a cév v popředí zájmu.

„Léčba diabetika 2. typu by měla zahrnovat dodržování životosprávy (pohyb, nekouření), snahu o co nejlepší metabolickou kompenzaci cukrovky, snižování vysokého krevního tlaku, dosažení optimální tělesné váhy a léčbu dyslipidemie (zvýšený cholesterol v krvi – pozn. red.),“ uzavírá prof. MUDr. Terezie Pelikánová, DrSc, přednostka Centra diabetologie Institutu klinické a experimentální medicíny IKEM.

tzp, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Diabetici, nový lék chrání vaše srdce a cévy!

Neuropatie

7.4.2016   |   23:15   |   od: Zdenka Straková
Zajímalo by mě, jestli vymyslí i něco na neuropatickou bolest :-( Už jsem toho vyzkoušela spoustu, ale bez valných výsledků. Nedávno jsem četla o kurkuminu, který prý pomáhá také diabetikům s neuropatií. Máte někdo zkušenosti s neuritogenem nebo něčím jiným?
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 7. 4. 2016 23:15
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci