Chcete vyměnit matraci – poradíme vám, jakou si pořídit

22.1.2015 00:00   |   Wellness
Dobře se vyspat, je někdy problém. A spánek pro zdravý a spokojený život prostě potřebujeme. Řada odborníků nám doporučuje vyměnit matraci, ale kdo přesně ví, co je pro tělo nejlepší?

spaní, matrace

Dobrá matrace je základem kvalitního odpočinku během spánku, protože se perfektně přizpůsobí tělu, dokonale rozloží jeho hmotnost, čímž zajistí anatomicky ideální polohu páteře pro uvolnění svalů, šlach i kloubů.

Člověka přirozeně uvolní a usnadní přechod do hlubokého spánku, který má zásadní význam pro relaxaci těla a duševní odpočinek. Podle čeho vybírat novou matraci a proč je důležitá její správná tvrdost?

„Čistě pérové matrace z hlediska své odbornosti musím zavrhnout. Péra totiž nevytvářejí jednolitý odpor a tak každá část těla odpočívá jinak,“ rehabilitační lékař MUDr. Jiří Mařádek.

„Matrace vyráběné z moderních materiálů nelze odsuzovat, poskytují řadu výhod, především schopnost přizpůsobit se konkrétnímu tělu svou „plasticitou“. Přírodní materiál však bude vždy reagovat s lidským organismem fyziologičtěji, než jakákoliv supermoderní umělina,“ dodává lékař.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Spánek jako lék – udrží vás v kondici
Jak se zbavit nevítaných nájemníků
V boji proti obezitě i infarktu vždy posílí spánek

Při výběru matrace je pak dobré věnovat pozornost nejen materiálu, z něhož je vyrobena, ale také její tvrdosti.

Pokud je matrace příliš tvrdá, nebude se moci přizpůsobit tvaru těla, což vede ke špatné poloze páteře a následně i možným bolestem. Když je matrace naopak příliš měkká, tělo zase nemá dostatečnou oporu pro dobrý odpočinek.

A co polštář?

K zásadám zdravého spánku patří rovněž výběr odpovídajícího polštáře. „Ten slouží jako opora krční páteře, zabraňuje jejímu neúměrnému prohnutí a fixuje ji co nejvíce do roviny,“ upozorňuje Michaela Tomanová (na snímku vpravo), primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí.

„Pokud spíte rádi na břiše, vyberte si měkčí a nižší polštář, aby se vaše páteř příliš nenamáhala. Jestliže preferuje spánek spíše na boku či na zádech, je dobré si pořídit vyšší, středně měkký nebo tvrdší polštář,“ radí MUDr. Timanová.

„Patříte-li k lidem, kteří během spánku často střídají polohy, zvolte přizpůsobivý polštář s pružnou náplní. Ať už budete zkoušet jakýkoli polštář nebo matraci, musíte se cítit především pohodlně a příjemně,“ doporučuje primářka.

Roztoči a alergie

Špatně se vám dýchá a nemůžete usnout? „Na vině může být alergie na roztoče, respektive na jejich exkrementy. Tihle naši spolunocležníci si libují v teple, vlhku a tmě, proto se v domácnosti vyskytují především v lůžku, kobercích, sedačkách a dalších textiliích,“ upozorňuje MUDr. Jaroslav Minařík.

Pokud kvůli alergii nemůžete spát, zautomatizujte si základní návyky, které množství roztočů eliminují.

Lůžkoviny, které používáte, je dobré nechat vždy půl hodiny před spaním vyvětrat, a pokud to jde, vůbec nezastýlat.

"Přesně to totiž brání roztočům v jejich dalším vývoji a přežití. Povlečení perte nad 60 °C a měňte ho nejméně jednou za čtrnáct dnů, přikrývky a polštáře je dobré měnit jednou za tři měsíce,“ dodává Jakub Šoufek ze specializované české firmy Přírodní-matrace.cz.

otz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Chcete vyměnit matraci – poradíme vám, jakou si pořídit

Matrace

12.12.2016   |   13:34   |   od: Jiřina
Výběr matrace je věčné téma. Konečně se však prokázalo, že příliš měkká matrace není zdravá na páteř.
Když jsme vybírali novou matraci do manželské postele, narazili jsme i na zajímavé slevy :-)

Jak vybírat

8.1.2016   |   13:29   |   od: Terka
Článek je to pěkný a za nás musím potvrdit, že výběr matrace byl docela věda. Měnili jsme ji nedávno, takže jsme četli různé články, ptali se v prodejnách, narazili i na konfigurátor k výběru matrace. Nakonec jsme to všechno dali dokupy a na nové matraci se nám zatím spí moc dobře:)

matrace

26.1.2015   |   17:55   |   od: Poly
Je to super článek. A pro doplnění: při výběru docela pomůže slovník pojmů jako líná pěna, bio pěna apod.
Zobrazeny poslední 3 příspěvky, celkový počet 3 příspěvky.
poslední příspěvek: 12. 12. 2016 13:34
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci