Jak správně pečovat o kožené oblečení a kožešiny

28.9.2014 01:00   |   Styl
Pořídili jste si drahou koženou bundu, nebo pravou kožešinu a nevíte, jak s ní zacházet? Aby vám vydržela, je třeba velké opatrnosti.

kara, čištění kůže

Připravili jsme pro vás krátký manuál, na co si dát pozor, abyste si takový poklad nezničili. Pokud se o kvalitní koženou bundu budete pečlivě starat, stane se dlouhodobou součástí vašeho šatníku.

„V žádném případě nedoporučuji prát kůži v pračce, dokonce ani v ruce. Je vhodné ji pravidelně svěřovat do rukou odborníkům v čistírně, kteří mají s chemickým čištěním kožených výrobků bohaté zkušenosti a umí výrobek eventuálně i dobarvit,“ doporučuje Miroslava Seidelová z firmy Kara.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Blanka Matragi: Móda už není diktát
Letí všechno, v čem se dobře cítíte
Ženy kvůli módě riskují zdraví nohou

Čistírnu si nechte doporučit

Čistírnu si však raději nechte doporučit. Mělo by být na její služby absolutní spolehnutí. Ve většině čistíren totiž musíte podepsat doklad, kterým se čistírna vzdává odpovědnosti za případné nepovedené zákroky.

Nejlepší je bundu rovnou zakoupit u výrobce, který jako doplňkovou službu nabízí vlastní čistírnu včetně záruky na případnou výměnu zboží po nepovedeném čištění.

Pokud máte látkovou bundu s odepínatelným límcem, můžete ji prát podle pokynů na cedulce.

Na kožešinový límec čistou vodu

„Kožešinový límec lze velmi lehce omýt na povrchu čistou vodou a nechat usušit při pokojové teplotě, v žádném případě nedávat na topení nebo na slunce. Poškození se nemusíte bát, kožešina běžně mokne i zvířatům v přírodě,“ vysvětluje Miroslava Seidelová.

Nicméně, alespoň po sezóně je vždy dobré dát bundu do čistírny na pečlivější vyčištění.

Při skladování v žádném případě kůži ani kožešinu nenechávejte ve skříni v ochranném igelitovém vaku nebo v nízké vlhkosti vzduchu. To jí spíš škodí, než pomůže.

A pokud je oděv poškozený, dejte jej opravit radši ihned, aby se vada dále nezhoršila.

zpt, ŽenyproŽeny.cz
Foto: Kara
Přečtěte si také


Diskuse: Jak správně pečovat o kožené oblečení a kožešiny

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci