Sůl je nad zlato, proto s ní šetřete!

14.1.2014 00:00   |   Zdraví a krása
Češi spotřebují až třikrát víc soli, než doporučuje Světová zdravotnická organizace. Místo doporučených pěti gramů zkonzumuje každý dospělý Čech 15 gramů soli denně. Více soli přijímají i děti, včetně kojenců.

sůl nad zlato

Nadbytečné solení zvyšuje krevní tlak, vede k mrtvici, infarktu, poškozuje ledviny a u dětí se pojí také s obezitou. Po slaném totiž více pijí oblíbené sladké nápoje.

V rámci odstartované kampaně nazvané Nadbytek soli škodí dětem i dospělým to uvedlo ministerstvo zdravotnictví. „Odhaduje se, že snížením denního příjmu soli na zhruba polovinu by v ČR klesly cévní mozkové příhody o čtvrtinu a kardiovaskulární onemocnění o 17 procent.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Neměníte i vy potřebnou sůl v zabijáka?
Přejídání, sůl, kouření a léky kradou zdraví
Infarkt hrozí i mladým ženám nad čtyřicet

Co se naučíme…

„Především stravovací návyky vytvořené v dětství a dospívání přetrvávají do dospělosti a patří mezi faktory vzniku hlavních chronických neinfekčních onemocnění,“ potvrdila Jarmila Rážová, zástupkyně hlavního hygienika ČR.

Doplnila, že vzhledem k tomu, že děti tráví značnou část dne ve škole a konzumují zde nejméně dvě jídla, je nutné sortiment školního stravování změnit, sledovat a opakovaně vyhodnocovat.

„Vzhledem k tomu, že děti tráví značnou část dne ve škole a konzumují zde nejméně dvě jídla, je nutné sortiment školního stravování sledovat a opakovaně ho vyhodnocovat. Školní kantýny a jídelní automaty nejčastěji nabízí nevhodné potraviny mj. s nadměrným množstvím soli, a to na úkor čerstvého ovoce a zeleniny,“ dodává zástupkyně hlavního hygienika ČR

Ohrožení kojenci

Profesor Jan Janda z České pediatrické společnosti uvedl, že lidský organismus sůl potřebuje, ale ne v takovém množství. Upozornil, že vysoký krevní tlak se objevuje už v dětském věku a především u dorostenců. „Je tam jasná souvislost mezi vysokým příjmem soli a hypertenzí, “ dodal Janda.

Počátky hypertenze je třeba hledat již v dětském věku, a to je důvod, proč se problematikou zabývají i pediatři. Bohužel již u dětí denní příjem soli významně překračuje doporučené normy.

Až 80 % kojenců dostává ve 2. polovině prvního roku života ve výživě více soli, než je doporučeno. V batolecím věku pak přijímá nadměrné množství soli až 95 % dětí a u starších dětí se to týká prakticky všech,“ říká prof. Janda.

Uzavřený kruh

Zvýšený příjem soli navíc vyvolává pocit žízně a při dnešní oblibě celé škály slazených nápojů vede jejich konzumace ke zvýšené kalorické dodávce a tím k nadváze až obezitě. Obezita rovněž představuje nezávislý a vysoce rizikový faktor pro hypertenzi.

Většinu soli, zhruba 80 %, sníme už v hotových potravinách a produktech. Důležitý je proto tlak na výrobce, aby množství soli snižovali. Prudký pokles bychom nepřijali, protože jsme na slanou chuť zvyklí, mnozí na ní jsou prý až závislí.

Průměrné množství kuchyňské soli ve vybraných potravinách

Výrobek 100 g

Kuchyňská sůl v g

Rohlík

0,6

Krajíc chleba

0,9

Niva

3,5

Balkánský sýr

3,3

Tavené sýry

2,3

Párky

6,2

Trvanlivé salámy

2,0

Šunka

1,8

Arašídy pražené solené

0,5

Bohemia chips alpská sůl

1,5

Popcorn slaný

2,5

Olivy

6,0

Slané tyčinky

8,0

Burger

2,0

Hodně soli je v uzeninách, chipsech, slaných sýrech, sójové omáčce, kečupu, instantních polévkách, předpřipravených jídlech a v jídle z fastfoodů. V Evropě má vyšší spotřebu soli jen Turecko, Maďarsko, Chorvatsko a Makedonie.

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR
boh, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

 


Diskuse: Sůl je nad zlato, proto s ní šetřete!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci