Podvedl vás? Jak si po takové ráně zachovat tvář

23.10.2013 00:00   |   Sex a vztahy
Všichni chceme, aby nám naše drahá polovička zůstala věrná až do konce života. Realita je bohužel často jiná a čím dál větší počet párů se potýká s nevěrou.

nevěra

Co dělat, když i vašemu vztahu zasadí ránu nevítaný host? Podle Martiny Horákové ze seznamovacího portálu Leyter.com je velmi důležité zachovat si dekorum, protože až odezní první intenzivní emoce, budete na celou situaci hledět zcela jinak.

Chladnou hlavu

Pozdní příchody domů v rozjařeném stavu, neustálé hlídání mobilu, kupování nových a nových košil nebo neobvykle dlouhý čas před zrcadlem. Vše najednou začalo mít své opodstatnění. Nechcete si to připustit, ale už i vy víte, že se jedná o nevěru.

Chce se vám okamžitě zvednout telefonu a ve velkém křiku vše skoncovat. Zahltit dotyčnou osobu spoustou sprostých slov a hned poté dát vědět celému světu, s jakou bezpáteřní bytostí jste sdílela lože.

„V afektu nás napadne spousta věcí, kterých bychom mohly později litovat. Proto je v tuto chvíli nejlepší pokusit se zachovat klid a ovládnout své city,“ radí Horáková. „Pokud chcete od partnera zpětnou vazbu, dejte mu příležitost a nezažeňte ho do kouta, z kterého již nebude cesty zpět.“

Přijměte skutečnost

Říkáte si, proč zrovna vy? Vyčítáte si, že vás manžel podvedl kvůli vašim chybám? Nedělejte to. Pro nikoho z nás není jednoduché připustit, že patříme do skupiny podvedených. Pro vaši vlastní rovnováhu je ale nutné se s tím smířit.

„V hlavě můžete mít spoustu otazníků, důležité je však nepátrat po detailech. Ty by vás mohly akorát zranit,“ upozorňuje odbornice z internetové seznamky.

Může vás zajímat

Nepřiznávejte nevěru, radí Jan Cimický
Kam až je žárlivost normální?
Nevěru prozradí nejčastěji esemeska!

Nevyvíjejte detektivní činnost. Nechtějte vědět jméno osoby, číslo jejích bot, kolikrát vás s ní podvedl ani jména hotelů, ve kterých se sešli.

Přemýšlejte, jestli váš vztah stojí za záchranu a při rozhodování se snažte být objektivní. Zrekapitulujte dosavadní vývoj partnerství a v žádném případě nedovolte, aby nevěra byla to jediné, na co si vaše mysl vzpomene.

Komunikujte

„Problémem podvedených bývá velmi často utápění v pocitech zrady. Pokud stojíte o to, aby váš vztah zálety překonal, je na místě potlačit lítost a s partnerem si o všem rozvážně promluvit,“ doporučuje Horáková.

„Věřte, že muž ocení, když situaci zvládnete v klidu a bez hysterických výbuchů. V jeho očích stoupnete a svou chybu si tak snáze uvědomí, “ dodává odbornice na vztahy.

Dejte partnerovi prostor pro vyjádření a zdůvodnění. Je možné, že uslyšíte něco nepříjemného, ale pokud máte ve vztahu pokračovat, je nezbytné získat podněty pro vlastní zlepšení. Dejte si však pozor a nestavte se do zcela submisivní role. Partner by toho mohl ve vašem novém začátku začít zneužívat – nezapomeňte, je to stále on, kdo zradil.

Trpělivost a velkorysost

V případě, že s protějškem naleznete společné východisko, buďte trpělivé. Věřte v to, že si partner svoji chybu uvědomil. V opačném případě se nad vaším vztahem bude stále vznášet obláček výčitek a bolesti z minulosti. Pomalu nalézejte ztracenou důvěru. Snažte se manželovi neupírat sex a sobě z něj nečinit negativní zážitek. Nahrávaly byste tak útěkům k někomu jinému.

„Pečujte o vlastní sebevědomí, ale pouze zdravou cestou. Navštivte kosmetický salón, oblíbeného kadeřníka, stýkejte se zajímavými lidmi, ale rozhodně neplánujte odplatu. Měla by velmi krátkodobý efekt a ve finále byste se mohla sama sobě znechutit. Buďte lepší a věřte v zúročení své vlastní velkorysosti,“ uzavírá Martina Horáková.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Podvedl vás? Jak si po takové ráně zachovat tvář

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci