Začalo léto – doba seznamování, a ta přeje připraveným

21.6.2013 00:00   |   Sex a vztahy
Pro většinu z nás znamená léto dovolenou u moře, horké letní noci nebo objevování neznámých míst. S tím souvisí i seznamování s novými lidmi.

seznamování

Je tu období grilování, hudebních festivalů a cestování, kde všude můžeme zažít jak krátkou letní lásku, tak potkat partnera na celý život. Přináší však i rizika, na která nesmíme zapomínat. Je tedy na místě si uvědomit, co vše v létě můžeme získat a co naopak ztratit.

Všude dobře, doma nejlépe

Nebojte se k seznámení s novými lidmi využít svých současných přátel. Pomohou vám rozšířit obzory. Navrhněte kamarádům grilovací party, kam nikdo nesmí přijít sám. Vznikne zajímavá skupina lidí s velkým potenciálem na spontánní seznamování.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Románky nechme jen ve vzpomínkách
Kdo je lepší, našinec nebo cizinec?
Manželství s cizincem se změnilo v noční můru

„Pokud je člověk rozhodnutý nalézt nového partnera nebo přátele, výborným nápadem je zaměřit se na své koníčky a zájmy,“ vysvětluje Martina Horáková, odbornice na vztahy ze seznamovacího portálu Leyter.com.

„Lidé s podobnými zájmy mají větší šanci na seznámení a především na to si i v budoucnu rozumět. Nevymýšlejte však zbytečně adrenalinové zážitky jen kvůli zaujetí nového člověka. Mohli byste na to doplatit a odvést si domů jako suvenýr třeba sádru,“ dodává Horáková.

Čerstvý vzduch s čerstvou známostí

Také na letních festivalech je velká pravděpodobnost, že potkáte člověka, se kterým si padnete do noty. Kde jinde naleznete někoho, kdo poslouchá stejnou hudbu, zajímá se o podobnou kinematografii nebo preferuje alternativní styl života stejně jako vy.

„Léto nahrává do karet milovníkům kultury. Chcete-li se tedy seznámit, je nutné jít příležitostem naproti a nečekat v koutě. Buďte vnímaví a pečlivě se dívejte kolem sebe,“ doporučuje odbornice na vztahy.

„I u oblíbeného letního sportu na vás může čekat zajímavý člověk, který změní váš život. In-line brusle, plážový volejbal nebo třeba minigolf přímo nahrávají k poznávání nových lidí.“ radí Horáková při jakých příležitost se v létě seznámit.

A v zahraničí?

Seznamování v zahraničí nahrává spíše krátkodobým známostem. Chcete-li do okruhu svých přátel zařadit cizince, nepodceňujte znalost cizích jazyků, ať nedojde ke zklamání z důvodu špatného porozumění.

Pokud nehledáte pouze krátkodobou známost, může být tato cesta k seznámení přeci jen obtížnější. Najít v zahraničí přítele ze stejné země je jako hledat jehlu v kupce sena. Vydejte se klidně na organizovaný výlet na místo, které vás zajímá. I na africké pláži můžete potkat osudovou známost v podobě souseda z vedlejší ulice.

Důvěřuj, ale prověřuj

Velmi podstatnou věcí, na kterou je potřeba myslet při zahraniční dovolené, jsou rizika a nástrahy, které tam na nás čekají. „Lidé mají tendenci posouvat na dovolených v zahraničí své osobní hranice. Nikdo je v dané lokalitě nezná a uvědomují si, že pokud budou chtít, mohou vystupovat zcela anonymně,“ připomíná Horáková.

„Zvláště ženy se nechají snadno okouzlit neznámým snědým přitažlivým cizincem s pronikavým pohledem a dokáží mimo domov lehce ztratit zábrany. Návrat domů, zejména z rozvojových zemí, by však mohl přinést katastrofické zjištění v podobě pohlavní nemoci,“ varuje.

Opatrnost především!

Pokud osobu dobře neznáte, je chráněný sex nutnou podmínkou v jakékoliv cizí zemi. Stane-li se však, že přeci jen dojde k opaku, nebojte se po návratu zajít k lékaři a požádat o testy na pohlavně přenosné nemoci.

Bezhlavé jednání především u žen může způsobit i další nemilé překvapení, jako je například nechtěné těhotenství. Pokud se tedy ze zahraničí nechcete vrátit s hlavou v dlaních, na všechna rizika pamatujte a dbejte na to, aby byla opatrnost na prvním místě. Vždy je lepší důsledná prevence než následná léčba.

toz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Začalo léto – doba seznamování, a ta přeje připraveným

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci