V kině jako na horské dráze, kde na vás i prší

23.5.2013 15:00   |   TV a FILM
Jako na horské dráze se s vámi nakloní sedadlo, cítíte náraz, poryvy větru, déšť, mlhu... Jste v Cinema City na pražském Smíchově, kde právě otevřeli naše první 4DX kino.

4D kino

Revoluční promítání v multikině Nový Smíchov, které zapojí vjemy publika a zvýší prožitek z filmu, umožňuje nová technologie 4DX. Diváky tak ještě více vtáhne do dění na plátně.

Podobných sálů je po světě v provozu přes čtyřicet. Dalších deset se připravuje k otevření nebo je ve výstavbě.

Déšť, mlha, vůně

"4DX projekce představuje jedinečný způsob, jak divákům nabídnout co nejlepší zážitek," říká Robert Švec, marketingový manažer Cinema City.

"Jedná se o zcela nový koncept a nové kino. Jeho otevření lze přirovnat k otevření kina IMAX před deseti lety," vysvětluje Robert Švec.


Speciální sedadlo v sále 4DX kina.

Při akčním ději se sedadla s diváky různě naklánějí nebo rovnou vyskakují.

Smysly podráždí efekty zabudované přímo v kinosále: mlha nebo vůně a výrazná světla, vítr či spršky vody v době, kdy se na filmovém plátně odehrávají "vodní" scény. Systém 4DX překvapí v kině i možností vibrací a lechtání.


4DX kino nabízí intenzivní zážitek s efekty, které vtáhnou do filmového děje. Je ale vhodné upozornit, že návštěva 4DX projekce se nedoporučuje těhotným ženám, kardiakům, jedincům s nemocnou páteří nebo citlivým žaludkem.


"V nové technologii bychom chtěli divákům nabídnout tolik filmů, kolik bude možné,“ odhaluje Robert Švec intenzívní využití 4DX projekce a dodává:

"Během letošního léta máme v plánu uvést zhruba osm očekávaných hitů. Budou to například Podfukáři, Univerzita pro příšerky, Osamělý jezdec, Wolverine, pokračování Šmoulů a také RED 2.“

Může vás zajímat

RED 1 – Bruce Willis, extrémně nebezpečný
Tom Cruise jako drsňák Reacher
Postradatelní Stallone a také Schwarzenegger

S kapacitou 172 míst se Nový Smíchov stal největším 4DX kinem ve střední Evropě. Prvním filmem v novém formátu s větrem, vůní či pohybem je tu akční hit Rychle a zběsile 6 – přinášíme podrobnosti k tomuto premiérovému dílu úspěšné americké série o pouličním závodění a tuningu:

Rychle a zběsile 6

Na konci předchozího pátého dílu se Dom (Vin Diesel) a Brian (Paul Walker) radovali z dobře odvedené práce. Jejich přispěním totiž jeden mafián z Ria zůstal o sto miliónů dolarů chudší a oni o stejnou sumu bohatší.

Má to ale háček. Nad oběma protagonisty visí hrozba vězení. A tak museli utéct, daleko od svých blízkých.

Zvláštní agent Hobbs (Dwayne Johnson), jenž jim šel po krku, se teď zaměřil na jinou skupinu řidičů, kteří svých schopností za volantem bezohledně využívají.

Video
Trailer k filmu Rychle a zběsile 6.

Nová partička vedená chladnokrevným géniem zločinu Owenem Shawem (Luke Evans) ovšem agentu Hobbsovi stále uniká. Padne proto rozhodnutí zastavit ji jejími vlastními zbraněmi... s pomocí rychlých řidičů, kteří jakoby se za volantem narodili. A těmi jsou přece Dom a Brian se svým týmem.

Nejcennější rady jsou zdarma

Odměna za takovou práci? Úplné očištění jména a také možnost vrátit se po útěku zase domů.

Pro Doma je tu ještě jedna speciální motivace: jeho dívka Letty (Michelle Rodriguez). Všichni ji považovali za mrtvou, ale ona žije a navíc působí ve službách protivníka.


Dom (Vin Diesel) při jednom ze svých kousků.

Návrat populární postavy je podle amerického producenta a herce Vina Diesela logickým krokem tvůrců, kteří naslouchají svému publiku:

"Měli bychom to dělat častěji. Utrácíme za průzkumy i testovací projekce a přitom ty nejcennější rady jsou k mání zdarma, leží přímo na ulici. Tedy spíš na internetu," vysvětluje Vin Diesel.

bri, ŽenyproŽeny.cz
Foto: archiv a CinemArt

Přečtěte si také


Diskuse: V kině jako na horské dráze, kde na vás i prší

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci