Peter Nagy a jeho snové dívky

27.10.2011 00:00   |   Společnost
VIDEO – Jak tvrdí zpěvák, skladatel a textař Peter Nagy (52), ani jeho by ještě před takovými osmi devíti lety nenapadlo, že svůj tvůrčí život natolik vážně spojí s fotografováním. Stalo se, navíc mu vyšla další výpravná a poeticky laděná publikace uměleckých fotografií.

Peter NAgy

„Splnil jsem si sen! A pro mě to je opravdu velký sen," uvedl slovenský zpěvák a skladatel při křtu své nové knihy Láskavé piesne.

Na stovce stran představuje čtyřiapadesát černobílých fotografií, zejména aktů, které doprovázejí jeho básně a písňové texty. Poezii psal Peter Nagy většinou přímo ke konkrétním snímkům, ale je v knize i několik případů, kdy ho naopak text inspiroval k fotografiím.


Láskavé piesne
Peter Nagy a jeho splněný sen.

Peter říká, že k fotografování jej přitáhl kamarád, známý umělecký fotograf Fedor Nemec (55), který je autorem obalů skoro všech jeho desek.

Tak dlouho jej přemlouval, aby focení zkusil, až mu Peter přinesl jeden svůj snímek na ukázku... vyfotil totiž sebe sama.

„Takže, fotit tě dál nebudu,“ lakonicky mu na to odpověděl Fedor Nemec. „Ty už máš obal na desku hotový!“

„Já ale fotím jenom to, co chci. Komerční fotky bych dělat nechtěl," vysvětlil Peter Nagy, který má za sebou úspěšné výstavy v Bratislavě, Praze a Vídni i focení pro časopis Playboy a umělecké kalendáře.

Jako romantik dává přednost "snovým" dívkám, které možná nejsou dokonalé, ale především nejsou profesionálními "zdeformovanými" modelkami.

Video
Peter Nagy – z vystoupení v novém bratislavském komplexu Rača Vineyards.

A co Peter odpověděl na otázku, proč se ve své fotografické tvorbě věnuje zejména ženským aktům?

„Fotím iluzi. Chci, aby si muž, který na mojí fotce ženu uvidí, neřekl ´S tebou chci strávit noc´, ale ´S tebou chci prožít celý život´. Fotka musí být jako záběr z příběhu, vzpomínka. Fotit akty jen proto, že je někdo nahý, to je na nic. Hledám v ženě víc než tvář. Naučil jsem se, že pěkná nerovná se dobrá. Ale dobrá rovná se pěkná.“

Peter Nagy:
Podle čeho vybírá
krásky na akty?

Peter Nagy rovněž prozradil, jak při fotografování přišel na to, kdy je žena nekrásnější – je to prý v momentě, kdy "neloví". Podle Petera ženy loví tak, aby byly ulovené:

„Když se však podaří zachytit ženu v situaci, kdy právě na lovu není, vznikne krásná intimní fotka. Na ní nehraje nahota žádnou roli, ale naopak dodává každému muži iluzi, že ten moment viděl pouze on.“

boh, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Peter Nagy a jeho snové dívky

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci