Zář hollywoodských celebrit hasne před kozami

11.8.2011 00:00   |   Zvířata
VIDEO – Los Angeles, Hollywood a tedy světové celebrity. Avšak letos v létě to zas až tak neplatí. Snad všichni totiž míří ke známému kopci s lanovkou, aby se potěšili pohledem na... obyčejné kozy, které se na Angels Knoll pasou.

kozy v LA

Kde se tu kozy vzaly? Čtyřnohá, velmi přátelská stvoření sem byla dopravena už počtvrté s jednoduchým úkolem zbavit pláň plevele a bujného porostu.

Namísto čmoudu z výfuků sekaček a řevu motorů jen pár bobků a nějaké to mečení. A přitom efekt sekačky je stejný, vlastně ještě levnější – bez příplatku za hnojení trávníku.

Video
Kozy z kopce Angels Knoll jsou hvězdami Hollywoodu a televizních reportáží...

"Živé sekačky" se uplatňují v poslední době také jinde po Spojených státech.

Takže poté, co stohlavé stádo splní svůj úkol v Los Angeles a oholí strmý sráz, vrátí se do svého domova v jihokalifornském San Diegu, kde se bude připravovat na další práci. Tak to bylo i v předcházejících letech.

Jak ale připomíná list Los Angeles Times, možná letos neodjede úplně celé stádo a část tu zůstane. Kozy se totiž už zařadily mezi vyhledávané místní atrakce.

Nejen děti tu pasoucí se stádo vydrží sledovat pomalu celé hodiny. A spolu s nimi samozřejmě turisté i ve zdejším centru pracující bankéři či právníci.

Slovo má manažer stáda

Využívání koz pro spásání veřejných prostranství a také okrajů silnic, zarostlých od plevele a travin, je v Kalifornii, pravidelně sužované mohutnými požáry, stále častější.

"Pro kozy je to přirozené – umějí tuhle práci a milují ji," říká s trochou nadsázky Johnny Gonzales. Pracuje jako "manažer stáda" ve společnosti Environmental Land Management, kterou si i letos losangeleská radnice objednala.

Může vás zajímat

Čistí si váš pejsek zuby?
Teriéři, mopsi a knírači trpí nejvíc
Trápí i vašeho mazlíčka svilušky?

"Využíváme jen to, čím kozy příroda vybavila," dodává Johnny Gonzales. A firmě Environmental Land Management, kde je zaměstnán, za to v Los Angeles platí průměrně v přepočtu dvacet tisíc korun za kozami "posekaný" akr.

Jak Johnny Gonzales vysvětlil, při výpočtu ceny záleží také na terénu a typu vegetace i na dalších okolnostech jako je přístup k vodě či oplocení pozemku.

Každopádně jde o částku určitě dvakrát nižší, než jakou by musela losangeleská radnice uhradit za pokosení svahu či využití motorových sekaček.


Stádo koz se v poklidu pase mezi losangeleskými mrakodrapy.

Kozy se při spásání kopce Angels Knoll nenechají davy návštěvníků nijak rušit.

Ani jim nevadí, že tu jezdí lanovka. Legendární Angels Flight se stodesetiletou tradicí je nejkratší kolejovou lanovkou na světě a "hrála" i v seriálu Perry Mason nebo ve filmu Město andělů s Nicolasem Cagem a Meg Ryan.

boh

Přečtěte si také

Diskuse: Zář hollywoodských celebrit hasne před kozami

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci