Podraz po česku, takový má být Signál

4.7.2011 00:00   |   TV a FILM
VIDEO – Už teď se těšte! Vojtěch Dyk a Kryštof Hádek spolu budou hledat místo pro stavbu nového mobilního vysílače. Jak dopadnou, to bychom se měli dozvědět na jaře příštího roku.

Signál

Nebojte, úspěšní herci se budou "držet svého kopyta" a zmíněný úkol jim předepisují role v nové české komedii Signál.

Ve druhé půlce prázdnin začne film natáčet režisér Tomáš Řehořek podle scénáře Marka Epsteina. Mluví se o tom, že půjde o českou obdobu amerického filmu Podraz s Paulem Newmanem a Robertem Redfordem v hlavních rolích….

Co nabízí scénář

Poklidný život rázovité vesničky, která je poněkud odříznutá od světa, rozčeří sympatičtí mladíci: Filos (Vojtěch Dyk) a Kája (Kryštof Hádek). Přijeli prý proto, aby vyhledali nejlepší místo pro instalaci nového mobilního vysílače.

Vidina zisku vzbudí v místních pochopitelné očekávání, zvláště když se dozvědí o zajímavé finanční odměně pro majitele pozemku, na kterém bude vysílač stát.


Vojtěch Dyk a Kryštof Hádek.

Vesnice se rychle stává bitevním polem a to s využitím povolených i nepovolených zbraní. Je ale otázkou, zda Filos s Kájou budou schopni naplnit očekávání, do nich vkládaná. Možná totiž nejsou těmi, za které se vydávají.

Režisér s přihlouplým úsměvem

Signál vtipně a překvapivě rozehrává oblíbenou komediální zápletku o malém chytrém podrazu, který sází na lidskou chamtivost a touhu přechytračit sousedy.

„Marek Epstein je vynikající scenárista a Signál mě zaujal na první čtení,“ říká režisér Tomáš Řehořek. „Pokud se mi ho podaří natočit tak dobře, jak je napsaný, máme vyhráno.“


Režisér Tomáš Řehořek.

A proč se Tomáš Řehořek rozhodl po několika převážně dramatických látkách přijmout nabídku na komedii?

„Baví mě téma Signálu a upřímnost, s jakou je podáno. Když se vcítím do role diváka, tak si to užívám. Prostě mám přihlouplý úsměv na tváři skoro celou dobu, když to čtu. A nejen kvůli scénáři, ale teď už také kvůli hereckému obsazení, o kterém se mi ani nesnilo,“ přiznává režisér.

Podraz je náš, český

Signál je komedie o malých českých podvodníčcích a jejich střetu se svéráznými vesničany. Jsou příběh i jednotlivé situace nebo postavy výhradně autorskou licencí nebo má tento “podraz po česku” inspiraci v nějakých skutečných událostech?

„Podraz je náš, tedy český. Ale výchozí situaci jsem si dovolil importovat ze svého pracovního pobytu v deltě Dunaje,“ přiznává scenárista Marek Epstein.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Se Simpsonovými se baví celá rodina
Vezměte děti za Medvídkem Pú
Přichází Harry Potter, dospělý čaroděj

„Na vesnici, kde jsme byli v deltě Dunaje ubytováni, stála řada zchátralých domů a pak jeden luxusní, opravený a zářící. Nad ním se tyčila anténa známého francouzského operátora. Náš průvodce trochu obšírně naznačoval, že v domě bydlí starosta a že svého času přineslo velkou roztržku právě rozhodování, na čí pozemek anténu umístit. Napadlo mě, že podobný spor by mohl vzplanout klidně i u nás,“ dodává scenárista.


Kryštof Hádek tak, jak ho známe z předchozího filmu 2 Bobule.

Proč Vojtěch Dyk s Kryštofem Hádkem

Hlavní role komedie Signál vytvoří herec a zpěvák Vojtěch Dyk, jeden z nejpopulárnějších mladých umělců s obrovským fanouškovským zázemím a Kryštof Hádek, hvězda divácky úspěšné série komedií Bobule a držitel Českého lva za hlavní roli ve filmu 3 sezóny v pekle.

„Vojtu a Kryštofa jsem vybíral podle stejného klíče, jako vždycky,“ přibližuje režisér Tomáš Řehořek úvahy, které předcházely obsazení.

„Přečtu si scénář, ujasním si postavy a pak hledám dle mého pohledu vhodné představitele. Tady tomu nebylo jinak. Oba jsou charismatičtí, oba jsou skvělí herci a dohromady jim to před kamerou funguje a baví nás. Myslím, že jim jejich postavy budou slušet.“

Video
Kapela Nightwork s Vojtěchem Dykem a Jakubem Prachařem v jejich slavné skladbě Tepláky.

Herci už se nemohou dočkat

„Rád střídám žánry, a tak je Signál pro mě opět možností vrátit se po dramatické roli opět ke komedii. Moc se mi líbil scénář, na natáčení se těším – zajímá mě práce s režisérem Tomášem Řehořkem a také se těším na setkání s kolegou Vojtou Dykem a ostatními,“ říká Kryštof Hádek.

„Já se na natáčení také moc těším, a to za prvé protože se bude točit v rodném kraji Jaroslava Haška – přímo v Lipnici nad Sázavou a okolí, za druhé, protože jsou tam takoví herci, jací tam jsou a za třetí, protože si myslím, že ten scénář je opravdu dobrý,“ říká Vojtěch Dyk.


Bolek Polívka hraje ve filmu spolu s Vojtěchem Dykem a Kryštofem Hádkem.

V dalších rolích uvidíme domácí herecké stálice – Bolka Polívku, Karla Rodena, Kateřinu Winterovou a po delší době se ve větší herecké úloze objeví v českém filmu režisér Jiří Menzel. Vedle nich se představí talentovaná studentka DAMU, Eva Josefíková, známá z nedávno uvedené pohádky Čertova nevěsta nebo dokudramatu Piko.

Film Signál vyjde také na DVD a na Blu-ray v červnu příštího roku.

mif, ŽenyproŽeny.cz
Foto: Bontonfilm a archív

Přečtěte si také

Diskuse: Podraz po česku, takový má být Signál

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci