V páru musí mít každý také čas pro sebe

22.4.2011 00:00   |   Sex a vztahy
Mít partnera, který má jednoho či více koníčků může znamenat, že není vždy doma a věnuje se sám sobě…. Ne každá partnerka to dobře snáší, zvláště když je přes den sama doma s dětmi.

koníčky a partneři

Vztah vyžaduje od obou vzájemné ústupky. V případě, že muž má nějakého koníčka, vyplatí se uvažovat o toleranci. Proč? Protože tak naplní hladinu dopaminu, hormonu, který je důležitý pro pocit štěstí.

Chtěla mít vše pod kontrolou

Mirka se s Jaroslavem vzali před deseti lety. Když spolu ještě chodili, imponoval jí tím, že jezdil na motorce, trávili spolu hodně času s partou na vodě. S manželstvím přišly starosti o zařizování bytu a zbytek dřívějších zvyklostí se změnil s příchodem syna.

Když byly synovi dva roky, chtěl se Jaroslav vrátit ke svým koníčkům a kamarádům z loděnice, ale Mirka mu to začala vyčítat. Kvůli své bezpečnosti slíbil, že na motorce přestane jezdit. Ale ani to nestačilo, Mirka mu zakazovala i modely motorek, které si lepil po večerech. Vadil jí zápach z lepidla a barvy….

Atmosféra houstla

Atmosféra pomalu houstla, a když už se začali příliš často vzrušeně dohadovat, rozhodla se, že na vodu ano, ale bude jezdit s ním. Jenomže to Mirku příliš nebavilo a Jardovi vyčítala, že dává přednost svým kamarádům.

Když jí nabízel, že bude hlídat, aby také využila čas pro sebe a jela třeba někam s kamarádkami na kolo, odmítala. Raději mu stále předhazovala, že není pro něj tak důležitá jako parta z loděnice. Jaroslav byl stále skleslejší a rozehřála ho až kolegyně z práce. Přinesla mu do života radost, i když šlo jen o nevinný flirt či jakousi hru. Nevěru si nepřipouštěl, naopak hledal cestu ke „staré“ Mirce.

Mužský mozek funguje jinak

Jsou partneři, kteří bez sebe neudělají ani krok a pak zase jiní, pro které by bylo takové soužití utrpením. „Kromě času tráveného komunikací, spolu manželé tráví i čas bez ní, když například jeden čte a ten druhý se dívá třeba na film,“ radí psychiatrička MUDr. Jana Mojžíšová.

Může vás zajímat

Poraďte: Je to konec, nebo snad ne?
Kdo je lepší, našinec nebo cizinec?
Umíte se dohodnout o financích?

„Ale důležité pro zdravé soužití je i to, pokud oba zažívají čas sami pro sebe, například u svého hobby. Jedině tak mohou do vztahu přinášet nové podněty. Každá dvojice to má jinak uspořádané, ale důležité je nic z toho nezanedbávat,“ dodává.

Spolu, ale i každý sám

„Také je dobré pro ženy, které obecně věnují více času rodině, si uvědomit, že mužský mozek funguje jinak než ženský. Ovlivňují jej hormony - testosteron a také obecnější dopamin -, které v této kombinaci nutí muže vybíjet svou agresivitu ve hrách a potřebě vyhrát. Obojí lze nalézt v nějakém druhu sportu či v nějakém druhu koníčku,“ objasňuje Mojžíšová.

Mít různé zájmy a koníčky, které partneři po sňatku neopustí, tedy v manželství docela pomáhá. Je tedy třeba jen zvážit četnost odchodů za svými vlastními zájmy a kamarády na straně jedné a podpory a respektu partnera na straně druhé. Dvojice by si měla vzájemně si umožňovat radost a vybití také na poli jiném, než jen na domácím.

owl

Přečtěte si také

Diskuse: V páru musí mít každý také čas pro sebe

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci