Krásný, ač páchne – libovaly si davy. Můžete ho mít i vy

20.3.2011 00:00   |   Bydlení
Belgickou Národní botanickou zahradu v Meise brali návštěvníci útokem. Nemohli se nabažit pohledů na krásu zmijovce titánského. O trochu menší zázrak se ale můžete pokusit i doma.

zmijovec

Všichni se rozplývali nad rostlinou s největším květem, i když si hlavně v první dny zacpávali nos – zmijovec je vítal hrozitánským zápachem. Je to vlastnost zmijovcům společná. Když se ho pokusíte pěstovat doma, za pár let budete určitě vědět, jak rostlina láká hmyz na opylení.

Kdekoli na světě zmijovec titánský vykvete, všude přitahuje pozornost. Belgičanům se za péči rostlina odvděčila opět po třech letech, tehdy se na květ přišlo podívat přes osm tisíc lidí.

I letos v polovině března davy zhoustly také proto, že květ vydrží vlastně jen tři dny. V Meise letošnímu květenství – jde totiž o skupinu mnoha květů – naměřili výšku 232 cm.

Pyšní na páchnoucí nádheru

V první den květu bylo skoro nemožné zmyjovec navštívit a neucpat si přitom nos.

Zápach, kterým rostlina vábí hmyz, byl nesnesitelný. Lidem připomíná shnilé maso, někomu pak přímo tlející ryby.

Přesto jsou botanici na zmyjovec pyšní. Velmi dbají na to, aby teplota ve skleníku neklesla pod 25 stupňů a vlhkost vzduchu pod 95 procent.

Cestu do Belgie ale nevažte, tamní zmijovec již odkvetl. Můžete si jeho, i když daleko menšího, bratrance pořídit domů.

Dáme si do bytu, dáme si…

Zmijovců je popsáno přes 200 druhů. U nás rostlinu, známou také pod jménem áronova hůl, dostanete teď na jaře určitě v každém větším květinářství.

Zkuste to doma

Zmijovec pochází z tropických oblastí Asie. Květ a posléze i plody vyrůstají na rovné vzpřímené bytelné (u některých druhů skvrnité) lodyze, podobné holi. Na vrcholu se pak nachází květ tvořený z velkého toulce (listenu) a centrální palice, ze které se po odkvětu vytváří plod. A stejně jako belgický gigant jeho květ solidně páchne, i on se snaží přilákat hmyz k opylení.


Zmijovec jako stromek s podzimem uvadne

Rostlině vyhovuje propustná mírně vlhký zahradnický substrát, do kterého na jaře zasadíme hlízu. Z ní pak vyroste „stromek“ připomínající palmičku.

Když na podzim začne slábnout, není to vaší vinou, ani neznámou nemocí, skončilo prostě její vegetační období. Opět zbude jen hlíza, která se ovšem rok od roku zvětšuje a je stále houževnatější.


Zmijovců je přes 200 druhů, takto kvete Amorphophallus paeonifolius

Na podzim hlízu ze země vyjměte, oddělte ty menší, jemně očistěte a nechte přezimovat v mírně vlhkých hoblinách nebo písku při teplotě 12 – 16°C. Možná, že už právě další jaro vykvete. A když ne, tak se to povede napřesrok. Zmijovec je sice krásný, ale garance prostě nedává…

mal

Přečtěte si také

Diskuse: Krásný, ač páchne – libovaly si davy. Můžete ho mít i vy

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci