Zasáhne nás »solární tsunami«, míní NASA

4.8.2010 00:00   |   Ezoterika
Naši planetu má začátkem srpna zasáhnout v důsledku velké exploze na Slunci vlna vesmírných bouří. Upozornili na to odborníci z americké agentury pro výzkum vesmíru.

erupce

Solární ohňostroje během prvního srpnového víkendu zaznamenalo několik satelitů a Observatoř solární dynamiky NASA pozorovala šíření vln, které v důsledku slunečních bouří vznikly.

Co nás čeká

Astronomové z celého světa viděli, jak se nad velkou sluneční skvrnou ukázal ohnivý jazyk výbuchu. Exploze, při níž jde o vytrysknutí hmoty z koróny, proběhla přímo směrem k Zemi. Vytvořila se tak "solární tsunami", která zřejmě bez potíží překoná 150 milionů kilometrů, jež nás od Slunce dělí.

slunceMŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Přepólování Země. Bude konec světa?
Horoskop napoví, kolik zbývá lidstvu života
Neklidné Slunce. Věští konec světa?

Vlna plynů zasáhne ochranné magnetické pole, které Zemi chrání. Je pravděpodobné, že se na mnoha místech objeví fantastické polární záře. Vědci podle listu Telegraph ale také varují, že může dojít k poškození satelitů a výpadkům elektřiny, a to na různých místech celé planety.

Vzácné ohňostroje

Slunce nám připravilo nádherné ohňostroje. Jde o velmi vzácný jev. To proto, že nastala ne jedna, ale dvě skoro simultánní erupce a došlo k nim sice na různých místech, ale obě směřovaly k Zemi.

K tomuto fenoménu dochází, když ohromné magnetické struktury ve sluneční atmosféře ztratí stabilitu a vymknou se silné gravitační síle Slunce. Pak se vymrští do vesmíru jako náhle uvolněná pružina.

Obě erupce pravděpodobně směřují naším směrem, ale je možné, že putují různou rychlostí. „Je tu značná pravděpodobnost, že polární záře by se mohly vyskytnout i v poměrně nízkých zeměpisných šířkách," vysvětluje Dr. Lucie Green z Mullardovy laboratoře pro výzkum vesmíru v britském Surrey.

ko
Foto: NASA

Přečtěte si také


Diskuse: Zasáhne nás »solární tsunami«, míní NASA

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci