Jak smlouvat na bazaru v Orientu

22.5.2010 00:00   |   Peníze - POJIŠTĚNÍ
Kdo s koho. K této hře by se dal přirovnat každý nákup v malých krámcích na tržišti – bazaru, v kterékoli zemi Orientu.

bazar

Obchodníci již zdálky lákají potencionální zákazníky do svých obchůdku a nabízejí jim kávu nebo čaj. Pokud však pozvání přijmete, očekává se, že si také něco koupíte. Ale musíte vědět, že není nákup jako nákup.

Nejprve udělejte průzkum

Tomu orientálnímu správnému uzavření obchodu předchází smlouvání. Bez něj žádný obchodník nebude mít správný pocit, že provedl dobrý obchod. A pokud byste nesmlouvali, mohli byste obchodníka dokonce i urazit.

na bazaru

Než si něco koupíte, vyplatí se obejít si více obchůdků na tržišti. Nikde nenajdete cenovky a tak vám nezbude nic jiného, než se na cenu zeptat. Je důležité si však uvědomit, že cena, za kterou se dá vybraný kus koupit, je oproti navržené ceně přibližně třetinová.

Má to svá pravidla

Když už se tedy necháte lapit na nabízenou kávičku nebo přímo na nějaké zboží, nezbude vám nic jiného, než začít hrát obchodníkovu oblíbenou hru. Ovšem ta hra má svá pevná pravidla, která byste měli znát. Pokud si však nejste dost jisti v „kramflecích“, začněte s handlováním výše. Třicet procent vám rádi sleví bez větší námahy všichni. A vy i obchodník budete spokojeni a rychle vyřízeni.

Chcete-li však uhrát lepší cenu,trvejte zpočátku neoblomně přibližně na čtvrtině původní ceny.Během dalšího vyjednávání se pak postupně se společně s obchodníkem dostanete na polovinu, což už je slušný výkon.

cestovní

Dobrá rada

  • Komu je vám smlouvání příliš nepříjemné, opusťte bazar a zamiřte do velkých kamenných obchodů s potravinami a supermarketů. Tam najdete pevné ceny a lze v nich platit hotově i kartou.

A ještě něco o bakšiši

Země Orientu mají ještě jedno velmi přesně dané pravidlo – a to při dávání spropitného neboli bakšiše. V muslimské zemi je poskytnutí bakšiše nepsaným zákonem. Podle islámu totiž bohatší mají povinnost almužny, což znamená, že se mají rozdělit s těmi, co jsou chudší.a neměli v životě tolik štěstí. Odvádění pravidelné každoroční almužny ve výši 2,5 % z příjmu je dokonce jedním z pěti základních pilířů islámu.

A tak nezapomeňte mít vždy připravené nějaké drobné, ať už se někoho budete ptát na cestu, vyfotografujete si ho nebo budete potřebovat jinou pomoc.

Lada Mašková

Přečtěte si také


Diskuse: Jak smlouvat na bazaru v Orientu

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci