Jak mluvit s malými dětmi o sexu

12.5.2010 00:00   |   Děti
Přesto, že je kolem nás sexu v televizi i v časopisech čím dál tím více, hovořit o něm s dětmi je pro většinu rodičů stále tvrdý oříšek.

rodinka v posteli
AnketaMluvíte se svými dětmi o sexu a dotěrných otázkách kolem erotiky?

Přitom právě správný začátek komunikace mezi rodiči a dětmi na toto téma, může vybudovat potřebnou důvěru a ochránit děti od zbytečných nepříjemných zážitků a průšvihů.

Největší obavy budí hovory na téma sex s těmi nejmenšími dětmi. Přitom odborníci doporučují, aby si rodiče, samozřejmě přiměřeně věku, povídali s dětmi o sexuálních otázkách už ve věku kolem tří let.

Na co mám ty kuličky?

Malé děti jsou kouzelné svojí bezprostředností, se kterou nás mohou snadno přivést do rozpaků. To, když třeba malý synek v přeplněné tramvaji vyrukuje s otázkou: „A mami, na co mám tady ty kuličky?“ Anebo nadšeně zajásá – zatímco vy se snažíte být neviditelná – nad ozdobným prezervativem v drogerii: „To je hezký, mami, kup mi to.“ V žádném případě není dobré ho v takové chvíli jen tak odbít. I když uznávám, že to není jednoduché, protože naše vysvětlování bude hodnotit celá drogerie.

matka a dítěPřesto bychom měli dítěti v klidu a věcně vysvětlit, že jednou je bude kuličky potřebovat, až bude chtít mít miminka a že ta pěkná hračka je prezervativ, který používají velcí kluci, aby se nenakazili  nějakou nemocí. Možná bude chtít dítko vědět víc“ „a jak to funguje“.

V takovém případě nemá smysl si vymýšlet. Dítě naše rozpaky a lež vycítí a z debaty si odnese, že jde o něco tajemného a asi i zakázaného. A to není dobře. Čím méně budeme mlžit a vytvářet kolem sexuálních otázek tabu, tím bezproblémověji informaci dítě přijme.

Nejprve je dobré vysvětlit fyzické rozdíly mezi chlapečkem a holčičkou a pak věcně konstatovat, jak se „miminko“ ze synových „kuliček“ dostane do bříška budoucí maminky.. Stačí 2-3 věty a dítě v tomto věku bude zcela uspokojené.

Lepší pravda, než senzace

Jakmile dítě přijde do kolektivu ve školce a později i ve škole, téma sex ho zcela jistě nemine. V té době je velmi důležité, abychom věděli, jaké informace na toto téma vstřebává z okolí. Nevyhýbejme se proto hovoru a odpovídejme pravdivě na otázky. Podle psycholožky Jany Sedlákové, by mladší školák už měl vědět, že žena nemusí vždy otěhotnět, ale že existuje nějaká antikoncepce.

A také to, že prezervativ není důležitý jen kvůli nechtěnému těhotenství, ale i jako ochrana před nebezpečnými pohlavními chorobami. Se školáky bychom měli probrat i ve kolem menstruace a ještě před začátkem puberty vše o nástrahách prvního pohlavního styku.

Holky s holkama, kluci s klukama

Rodiče by se také neměli vyhýbat hovoru na téma homosexualita. A to ještě dříve, než si dítě ze školky přinese názor, že buzeranti jsou úchylové a je třeba se jim vyhýbat. Je dobré dítěti vysvětlit, že nejdůležitější pro vztah dvou lidí je jejich láska a vzájemná úcta a pak teprve přichází na řadu sex.

Dítě, které ví, že s rodiči může mluvit i o choulostivých tématech, jakým sex je, se určitě i v nejdivočejší pubertě nebude bát zeptat. A nebo alespoň v klidu vyslechne nějaké  rady.

Lada Mašková

Přečtěte si také


Diskuse: Jak mluvit s malými dětmi o sexu

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci