Byl jednou jeden dům je zpátky

9.4.2010 00:30   |   TV a FILM
VIDEO – Jeden z nejlepších a nejoblíbenějších seriálů ze zlatého televizního fondu Byl jednou jeden dům se vrací na obrazovky. Uvádí jej Česká televize od 11.dubna na ČT1 vždy v nedělní odpoledne.

Bal jednou jeden dům

Pětidílný televizní román (Stěhovavá trafika, Bio Illusion, Jízda do tunelu, Ďábelské ostrovy, Obvaziště Boccacio) vypráví osudy obyvatel domu v Bagounově ulici na pražském Žižkově od třicátých let do května 1945.

Střídají se v něm příběhy obyčejné i výjimečné, ale vždy podložené těmi nejlepšími hereckými výkony. Z plejády hereckých mistrů všech generací připomeňme umění M.Nedbala, D.Medřické, K.Högera, V.Menšíka, J.Sováka, J.Somra, J.Vinkláře, J.Hlaváčové, J.Hanzlíka, J.Bláhy, L.Švormové, V.Ráže, J.Adamíry, M.Myslíkové, P.Čepka, J.Větrovce, E.Trejtnarové Hudečkové, J.Abrháma, S.Beneše, J.Hrzána, J.Obermaierové, J.Skopečka, S.Budínové, V.Postráneckého, J.Libíčka, J.Valy, J.Šulcové, F.Němce, J.Moučky, Z.Řehoře.

Video
Ukázka z dílu "Bio Illusion".

Byl jednou jeden dům vznikl v polovině sedmdesátých let pod režijním vedením Františka Filipa. Znamenal novou kapitolu v historii původního televizního seriálu, prozaik Jan Otčenášek s dramatikem Oldřichem Daňkem jej tehdy označili za televizní román. Dali tak najevo, že jim nejde o běžný, spotřební, zábavně-populární žánr, ale o televizní dílo hlubšího významu.

ČT: Seriál, který vrací čas

Osudy obyčejné české rodiny Dvořákových
od poloviny šedesátých let, přes srpen '68,
normalizaci, sametovou revoluci po dnešek

Zvraty českého osudu

Na vypjatých okamžicích let 1936 až 1945 seriál Byl jednou jeden dům zachycuje zvraty českého osudu i podoby českého charakteru. Poslední léta svobodné Československé republiky, poté Mnichov, čas nacistické okupace, atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha, totální nasazení a posléze květen roku 1945 včetně barikády v seriálové Bagounově ulici.

I když si Jan Otčenášek s Oldřichem Daňkem historické téma vybrali záměrně kvůli jeho relativní politické nekonfliktnosti, cenzoři přesto nějaká problematická místa našli. Poslední díl se jim zdál málo revoluční a bez dostatečného důrazu na zásluhy Rudé armády. Závěrečné scény na barikádách se proto musely přetočit.

Premiéru seriálu Byl jednou jeden dům uvedla tehdy Československá televize v lednu 1975.

irt, ŽenyproŽeny.cz
Foto: Česká televize

Přečtěte si také


Diskuse: Byl jednou jeden dům je zpátky

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci