Pomalejší kovboj střílí rychleji, tvrdí vědci

7.2.2010 00:00   |   TV a FILM
VIDEO – Vědci inspirovaní hollywoodskými filmy se pustili do analýzy přestřelek. A ukázalo se, že první střelec není nutně rychlejší. Přišlo se na to, že lidé se pohybují rychleji, když "provádějí plánované akce".

kovbojka

Během experimentu – beze zbraní – byli podrobeni studiu dva typy pohybu. Vědci se snažili zjistit, proč to ve filmech vypadá tak, že ten, kdo vytáhne zbraň jako první, bývá s železnou pravidelností zastřelen.

Od westernu ke zdraví

V kovbojkách samozřejmě často hraje roli i to, že první začíná střílet záporná postava, ale i přesto prý na tomto scénáři něco je. Výsledky výzkumu by mohly pomoci diagnostikovat a pomáhat lidem s Parkinsonovou chorobou. Ti totiž mívají problém s tím, iniciovat pohyb. Když ale reagují, jednají relativně rychle.

Video

Experiment spočíval v tom, že páry dobrovolníků měly soutěžit v mačkání tlačítek. Každý z nich přitom tajně dostal instrukci, jak dlouho má čekat, než stiskne řadu tlačítek.

"Dobrovolníci se měli pouze řídit vlastním rozhodnutím nebo reakcí oponenta. Stejně jako střelci v kovbojkách," vysvětlil reportérům BBC šéf vědeckého týmu Dr. Andrew E. Welchman z University of Birmingham, která je jednou ze tří birminghamských univerzit.

A výsledek: Lidé, kteří reagovali na oponenta, byli v průměru o 21 milisekund rychlejší, než ti, kdo akci iniciovali.

Na co se také můžete těšit

Legendární Sanitka bude pokračovat

Druhý zemře šťastnější

"Nečekal jsem, že najdeme tak velký rozdíl. Dává to ale smysl. V každodenním životě jsme neustále vystaveni rozporům mezi věcmi, které se rozhodneme podniknout, a těmi, které musíme udělat, abychom se vyhnuli nežádaným následkům. Když si děláte šálek čaje, jde o vědomé rozhodnutí. Když šálek s čajem omylem shodíte ze stolu a snažíte se ho co nejrychleji chytit, jde o reaktivní jednání," dodal Dr. Andrew E. Welchman.

V kovbojkách prý ale jde spíš jen o legendu. Trvá totiž 200 milisekund, než člověk zareaguje na akci oponenta, takže 21 milisekund, o která je vaše akce rychlejší, vás nezachrání.

"Kdo tasí jako druhý, v reálu zemře. Možná zemře šťastnější, protože ví, že jeho akce byla rychlejší, ale to je asi jeho jediná útěcha," uzavřel vědec.

Korzo

Přečtěte si také


Diskuse: Pomalejší kovboj střílí rychleji, tvrdí vědci

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci