Versailles má unikátní muzeum vůní

8.4.2010 01:00   |   Styl
Versailles to nejsou jen proslulý zámek Krále Slunce a překrásné zahrady, ale také unikátní Osmotéka. Jedná se o jediné muzeum vůní na světě s kolekcí takřka dvou tisíc parfémů, z nichž čtyři sta už ani neexistuje a najdeme je pouze tady.

parfemy

Jak uvádí francouzský list Le Monde, ve versailleské Osmotéce připravují vůně minulosti přesně podle původních receptur. Například takzvaný královský parfém, který je navíc ve sbírce vůbec nejstarším exponátem. Vyráběl se na bázi medu, skořice a hřebíčku. Jeho výjimečnou recepturu na počátku našeho letopočtu zaznamenal římský filosof Gaius Plinius starší (23 – 79), autor slavné starověké encyklopedie Naturalis historia.

Povolené ingredience jsou teď zakázané

Voňavkáři ve versailleské Osmotéce mají povoleno pracovat se všemi potřebnými ingrediencemi – tedy i takovými, co jsou podle evropských regulí nyní už zakázané. Používat mohou třeba vorvaní ambru, bobrovinu, cibet i tonkinské pižmo. A díky tomu oživili šest století starý parfém anjouovské královny Marie Uherské s výraznou notou rozmarýnu a kafru nebo kolínskou, kterou v letech 1815 až 1821 používal císař Napoleon Bonaparte ve svém vyhnanství na ostrově Svatá Helena.

CO BYSTE MĚLI VĚDĚT:

Žena má být krásná, ne krásně nalíčená
Pošlete dál: Nejlepších 50 bouračů tuku
Co dělat, aby nás nezradily nohy?

Návštěvníci mohou do muzea vůní vstupovat pouze v malých skupinkách. I proto mají možnost nerušeně vdechovat Joy – nejdražší parfém světa, který v roce 1935 vytvořil módní designér Jean Patou na bázi růží a jasmínu.

Na bílém papírovém podnosku najdou hosté versailleské Osmotéky rovněž vyloženě pánskou vůni Fougère Royale. Jejím zaníceným vyznavačem byl známý francouzský spisovatel Guy de Maupassant.

Nechybí tady ani La Rose Jacqueminot – první parfém Françoise Cotyho, kterým v roce 1904 uvedl novou éru jemných vůní. Požitek přinesou z roku 1925 pocházející Crêpe de Chine od Françoise Millota a Cuir de Russie od Coco Chanel, nebo Iris Gris Jacquese Fatha z roku 1947. Je tu i stále velmi současný Le Fruit Défendu, přičemž jde o první voňavkářskou kreaci spojenou s módním salonem. Už v roce 1914 ji vytvořil geniální francouzský designér Paul Poiret ve své nově založené společnosti Parfums de Rosine.

voňavky

Zajímavou perličku návštěvníkům Osmotéky prozradí Yves Tanguy, který dříve působil v módním domě Gabrielle "Coco" Chanel. Neodolá a vypráví, jak tvůrce Chanel N°5 – nejslavnějšího parfému všech dob – namluvil Coco Chanel, že podle jejího přání přidal do směsi také ylang ylang. Nebyla to ale pravda, nicméně Coco prý po týdnu shledala, že nová verze (ve skutečnosti stále ta původní) je už přesně podle jejího gusta.

Nové parfémy se liší v receptuře

Ve versailleském muzeu vůní se všichni mohou také přesvědčit, jak třeba Jicky od Aimé Guerlaina již zdaleka není jako v roce 1889. Hlavním důvodem sice je to, že se jen obtížně shání stejná kvalita santalu. Ale výrazně i tady promluvily evropské direktivy – postupem času voňavkáře přinutily upustit od původní formule. A takový Shalimar Jacquese Guerlaina se od doby svého vzniku proměnil ještě víc.

Osmotéka má všechny původní receptury pečlivě uschovány v sejfu nejmenované versailleské banky. A zároveň nesmí nikomu poskytnout žádný z parfémů, ať již jde o zmizelý či jen prostě zapomenutý.

bri

Přečtěte si také


Diskuse: Versailles má unikátní muzeum vůní

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci