Kriminálka Anděl se s jarem vrací

5.3.2010 00:00   |   TV a FILM
Šéf smíchovské kriminálky Ivan Tomeček v podání Martina Stropnického a jeho tým se vrací s novými kriminální případy.

Kriminálka Anděl

Televize Nova obohatí jarní nabídku své původní tvorby o populární krimi seriál Kriminálka Anděl. Úvodní strhující díl s názvem Minuta ticha uvidí diváci již 8.března.

Nové případy, staré prostředí

Policejní tým se pouští do vyšetřování nových případů, které jsou inspirovány Kriminálka Anděl logoskutečnými kriminálními činy. Fiktivní pražští kriminalisté, sídlící na pražském Smíchově nedaleko známé a skutečné křižovatky, jež dala jméno jejich týmu, pořád řeší závažné případy, vraždy a násilné činy, pro které platí, že by se mohly stát „u vás za rohem“. A klíčem k dopadení pachatele jsou vždy především postřeh, dedukce a důvtip detektivů.

Přes moderní filmařský kabát jsou to tradičně vystavěné detektivní příběhy, pracující zejména s atmosférou Prahy jako rychlé a temné metropole, která má ale i periférie, kde se mohou odehrát případy s až venkovskou poetikou. Tvůrci se snažili využít obou poloh města a hledat způsob, jak vytvořit model moderního televizního detektivního seriálu, který by pokračoval v tradici úspěšných a dodnes sledovaných domácích krimisérií.

Na co se také můžete těšit

Legendární Sanitka bude pokračovat

Podobnost názvu je ironií

Kriminálka Anděl stylem vyprávění vědomě nejde cestou kopírování amerických seriálů typu Kriminálka Las Vegas, Kriminálka Miami a jiných, založených především na moderních technologiích a výrazné stylizaci. Podobnost v názvu je spíš lehkou ironií. Častěji než sofistikovaně získané pachové či genetické stopy slouží v našich podmínkách detektivům jejich postřeh a dlouholetá zkušenost. Proto je pojetí tohoto seriálu mnohem realističtější a bližší skutečné policejní praxi, kterou při natáčení tvůrci průběžně konzultovali s odborníky-kriminalisty.

Kriminálka Anděl
Ivan Tomeček v podání Martina Stropnického (vpravo) a jeho mordparta

V nových epizodách nahlédneme do zákulisí koňského parkuru (Baronka), seznámíme se s praktikami zlodějů uměleckých památek (Klášterní tajemství), zjistíme, jak to chodí mezi řidiči kamionů (Balkánská stopa), nebo jak to vypadá, když se do vyšetřování zločinu vloží policejní inspekce (Pistole).

„I v nových dílech platí, že je mnoho případů inspirováno policejními archivy, i když samozřejmě pro potřeby televizního detektivního příběhu je třeba mnohé z nich upravit a filmově zpracovat. Reálné zločiny bývají často mnohem více přímočaré a nezřídka i mnohem surovější a nekompromisnější,“ říká kreativní producent Tomáš Feřtek.

rav, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Kriminálka Anděl se s jarem vrací

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci