I olympiáda ukazuje, kdo doma vládne

27.2.2010 00:00   |   Sex a vztahy
Jeden z parterů chce sledovat přímé přenosy z olympiády, avšak druhý se těší na další díl oblíbeného seriálu. Má padesát minut seriálu ustoupit olympiádě, která je jednou za čtyři roky?

hádka u TV

Jiří se chtěl dívat na hokejový zápas, který v přímém přenosu byl ve stejný čas jako oblíbený seriál, který sleduje jeho žena Martina. Potřeba vidět „svůj pořad“ v reálném čase, tedy nikoliv jejich záznam, byla pro obě strany tak důležitá , že se začali vážně dohadovat, co vlastně udělají, resp. kdo komu ustoupí.

Jediná televize v rodině rozdělila oba partnery na nepřátelské tábory. Proběhly všemožné výčitky. Padla možnost nákupu další televize, i když mladá rodina s tím v rozpočtu nepočítala. A v závěru hádky i návštěva hospody, kterou začal Jiří vyhrožovat.

Martina poukazovala na to, že seriál bude trvat ani ne hodinu kdežto Jiří se dívá na přenosy z olympiády skoro denně několik hodin. Nakonec Jiří ustoupil. Raději, protože si představil, co by následovalo: žena s ním nebude další dny mluvit.

bordel na stolePřečtěte si

Rozčiluje vás nepořádek nebo pořádek?
PORAĎTE Míše: Se šéfem málem v posteli
Umíme si vzájemně naslouchat?

Také se těšil, že pojedou s přáteli o víkendu na hory, kde si chtěl se ženou odpočinout a pobavit se v dobré pohodě, ne se hádat. Hrozilo tedy, že pokud prosadí svůj přímý přenos, Martina mu to pěkně osladí. A zvolil nejpřijatelnější alternativu: šel ke kamarádovi do vedlejšího domu.

Krize je ukazatelem moci

„Ať se jedná o sledování televize, kdy vlastně jde jen o rozdílné potřeby partnerů vzhledem k televizním pořadům , i když sledování olympijských her je mimořádnou událostí, nebo to, jaké si budeme kupovat auto či kam na dovolenou, ukazuje, kdo v daném páru umí více prosadit svoje potřeby,“ vykládá pojem moci v partnerství psycholožka PhDr. Irena Černá.

Obvykle se jedná o to, že některé situace více ukazují, kdo z páru je v prosazení se šikovnější. To také velmi často znamená, že ten druhý se musí smířit s tím, že není po jeho.

Může vás zajímat

Menopauza zraňuje srdce
Decka vína denně přidá pět let života

Nepodceňujte sílu útlaku

Vzpomínáte na Knoflíkáře a slavnou hlášku Evy Holubové, která říká svému partnerovi, jehož hraje Rudolf Hrušínský, „Neplatíš, nepřepínej...“? Ten potom chodívá na koleje, aby zpod vlaku plivnul na vagón. Snad aby si dokázal vlastní sílu a to, že něco dokáže. Jakkoliv je to výjev legrační, vyjadřuje to, co dělá s tím druhým, pokud často prosazujeme svou.

Ať už se podřizujeme druhému proto, že nemáme rádi konflikty, nebo víme, že spor bude mít další následky jako v případě Jiřího, měli bychom vědět, že dlouhodobě to ve vztahu bude mít za následek podzemní válku. Jako to bylo v případě Knoflíkářů.

„To, že jeden z parterů zpravidla dlouhodobě ustupuje tomu, co chce ten druhý, znamená, že se to naučí ustupující kompenzovat. Jinými slovy, bude se tomu druhému nevědomě chtít pomstít. Ať už malými schválnostmi, či zástupnými problémy“ dodává Černá.

Například ví-li parter, že nemá partnerka ráda, když chodí do hospody, pak v okamžiku, kdy už ustupuje ze sporu, řekne, že tam jde. Je to tedy spíše reakce na situaci, kdy ustoupil, než jeho skutečná potřeba v danou chvíli.

Respektovat se je zásadní

Je jasné, že ve vztahu mají oba partneři různá přání a potřeby. Přísloví říká: Každý chvilku tahá pilku. Čím více si je budou navzájem uspokojovat a respektovat se takoví, jací jsou, tím lepší budou mít k sobě vztah.

A pokud jeden druhému ustoupí, jako v případě olympiády a Jiřího, partnerka by to měla umět ocenit a třeba příště zase vyhovět Jiřímu.

Olympiáda je sice založena na klání soupeřů, ale sledovat ji nakonec mohou opravdoví partneři.

owl

Přečtěte si také


Diskuse: I olympiáda ukazuje, kdo doma vládne

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci