Mobily možná chrání před Alzheimerem

7.1.2010 00:00   |   Zdraví a krása
Navzdory dosavadním teoriím, že mobilní telefony mohou poškozovat mozek, vychází najevo, že tomu je právě naopak. Poslední výzkumy na laboratorních zvířatech ukazují, že jejich používání může chránit před Alzheimerovou chorobou.

Mobilní telefon

Myši, u kterých vědci geneticky vyvolali Alzheimerovu chorobu, vykazovaly po dlouhodobém vystavení elektromagnetickému vlnění z mobilních telefonů stejně dobré výsledky v oblasti paměti a myšlení jako jejich zdravé družky.

Překvapivé výsledky výzkumu by podle amerických vědců mohly otevřít cestu neinvazivní léčbě této nemoci, která by se navíc obešla bez léků způsobujících závažné nežádoucí účinky.

Lék pro 35 milionů

"Čekali jsme, že se ukáže, že telefony nebezpečí demence zvyšují. Místo toho vyšlo najevo, že myši, které byly vystaveny jejich elektromagnetickému vlnění od rané dospělosti, byly chráněny. A nejen to. Dokonce i u těch, jejichž paměť už byla poškozená, se po působení vln zase vrátila," vysvětluje Gary Arendash, vedoucí studie z University of South Florida.

Arendashův tým vystavoval myši vlnění stejnému jako je to, které působí na náš mozek z mobilních telefonů, dvě hodiny denně po dobu sedmi až devíti měsíců. Na konci sledování se ukázalo, že u zvířat trpících demencí došlo k výraznému zlepšení patologických změn na mozku.

Přestože se experti snaží najít účinný lék proti Alzheimerově nemoci už po desetiletí, dosud se jim to nepodařilo. Touto chorobou přitom na zemi trpí 35 milionů osob.

ko

Přečtěte si také


Diskuse: Mobily možná chrání před Alzheimerem

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci