Vánoční přejídání? Vyléčí vás pivo!

21.12.2009 00:30   |   Zdraví a krása
Jak vypadají české Vánoce? Stromeček, dárky a hlavně stoly nejrůznějších – obvykle nezdravých – dobrot. Většina z nás má tak svátky často spojené rovněž se žaludečními potížemi...

holka a pivo

Žaludeční obtíže vhojné míře pramení především z přejedení.

„Trávicí, nebo chcete-li zažívací, potíže se v době vánočních svátků objevují prakticky pravidelně,“ popisuje zkušenosti ze své ordinace gastroenterolog Karel Kaše ze západočeských Klatov.

„Tyto potíže vznikají v podstatě z několika příčin. Nejčastěji ze špatné životosprávy, z kořeněné a tučné stravy, z nadměrného pití alkoholu a z kouření. Ale zejména pak z přejídání. V tom jsme my, Češi, skutečnými odborníky,“ konstatuje MUDr. Karel Kaše (na snímku vpravo).

První vánoční pomoc

Pokud si nedáme pozor a zažívací potíže nás neočekávaně přepadnou, jak se jim rychle bránit?

„Je samozřejmě dobře trávení pomoci a být druhý den po potížích přece jen výrazně střídmější,“ radí gastroenterolog.

A nějaký rychlý recept na žaludeční potíže?

„Třeba při pálení žáhy či při bolestech nadbřišku pomohou zcela jistě léky na uklidnění žaludku: například Pangrol, Panzynorm forte-N, Kreon 25 000. Ty doplní enzymy břišní slinivky a jsou velmi dobrým řešením. Lze je účinně použít i během jídla,“ vysvětluje lékař.

Pivo prospívá i ženám. Nejen na kosti

Ženy, které svým protějškům zazlívají,
že chodí "na jedno", dělají chybu.
Měly by se spíš sebrat a jít s nimi.

Lze potížím předejít?

Trávícím problémům se můžeme vcelku jednoduše vyhnout. Stačí upravit denní dávku stravy. A použijeme staré známé: Lépe více jídel denně v menším množství, než se jednou či dvakrát najíst k prasknutí. „Ideální jsou tak čtyři pět dávek jídla denně,“ radí doktor Karel Kaše.

„Doporučuji vynechat kořeněnou stravu, přísady jako jsou například pepř, chilli či feferonky, anebo je dávkovat skutečně s mírou,“ říká lékař a dodává, že bychom také měli používat méně tuků, více vitamínů, jíst bílá masa, ryby a zeleninu. Vařená zelenina je dokonce vhodnější než syrová, protože tak nedráždí žaludek.

Pomůže také pivo

„Jedno malé pivo po obědě je pro zažívání vhodnější, než třeba nealkoholický, dráždivý nápoj. Ale pozor – například tři čtyři skleničky destilátu večer mohou naopak naše obtíže ještě zvýšit,“ upozorňuje gastroenterolog.

V souvislosti se zažívacími problémy se nabízí otázka, jaký je vůbec rozdíl mezi muži a ženami.

„V problémech jsou si v podstatě muži i ženy rovnocenní,“ usmívá se doktor Karel Kaše.

„Rozdíl je často spíše v příčinách, než v následcích. Muži mají problémy s přejídáním se tučnými jídly a pivem, ženy zejména s cukry, milují čokoládu, buchty, koláče.

A na problémy má vliv i věk. S přibýváním věkem samozřejmě zažívací orgány stárnou, snižuje se jejich funkce, poškození žaludku navíc urychluje i častější užívání léků.“

Kdy k lékaři?

Co když ale ani léky nezabírají a naše problémy stále neustupují?

„To už může být problém,“ upozorňuje doktor Karel Kaše. Pokud potíže přetrvávají po dobu týdne, je skutečně lépe vyhledat lékaře, než sázet na vlastní léčbu. „U lidí starších padesáti let bych toto rozhodně doporučil, aby nedošlo k závažnějším onemocněním, zejména nádorovým.“

„Lékař pak může včas pomoci a volit vhodnou léčbu, nejprve medikamentózní a při závažnějších změnách připadá v úvahu i léčba invazivní – endoskopická nebo chirurgická. Možnosti jsou široké, i preparátů je dnes dostatek. Na potíže se žaludkem se podávají preparáty pro snížení tvorby žaludečních kyselin, u slinivky břišní a u žlučových cest se problémy často řeší až cestou chirurgickou. Ale to je krajní řešení, rovněž v těchto případech existují dobré léky, které pomáhají,“ uzavírá doktor Karel Kaše.

tm

Přečtěte si také


Diskuse: Vánoční přejídání? Vyléčí vás pivo!

Vánoční přejídání

28.12.2014   |   15:25   |   od: Morgiana
Pivo běžně pomůže, ale na Vánoce se asi přejídám moc, a to se bez nějakého urychlení trávení fakt neobejdu :-)

první pomoc

16.12.2014   |   11:03   |   od: Jiřka
Je pravda, že malé pivo k řízku mi s trávením pomáhá! A pak už raději jen popíjím mátový čaj nebo se jdu projít.
Zobrazeny poslední 2 příspěvky, celkový počet 2 příspěvky.
poslední příspěvek: 28. 12. 2014 15:25
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci