Český Slavík: Karel Gott chtěl odstoupit ze soutěže

29.11.2009 01:00   |   Společnost
Na prestižní ceny Český slavík nečekají jen diváci, ale především samotní umělci, kteří se uvnitř tetelí zvědavostí, zda to letos konečně vyjde. K překvapení na prvních příčkách ovšem nedošlo. Gott, Bílá a Kabát jsou, zdá se, nesesaditelní.

Karel Gott, Český slavík 2009

Takže, ačkoliv moderátor večera Ondřej Brzobohatý v předchozích televizních upoutávkách sliboval, že bude možná všechno jinak, jiné byly nakonec jen výkony hudebních hostů.

Letos se zpívalo naživo

Na slavnostním vyhlášení Českých slavíků se letos poprvé nezpívalo na playback, ale stoprocentně živě. Přenos tak nerežíroval Jiří Adamec, který se netají tím, že jej živý zpěv v televizi irituje, a vše bylo pod taktovkou Michala Čecha, co si naopak televizního živého zpěvu užil až až v minulých ročnících SuperStar a také v X Factoru.

Lucie Bílá, SlavíkNež si shrneme všechny předané medaile, diplomy, ocenění a skleněné žáby, podívejme se na to, jak hudební večer bez playbacku vypadal.

Výkon doprovodné skupiny si rozhodně kritiku nezaslouží, Pajky Pajk hráli výborně, navíc se museli popasovat se skutečně hodně rozdílými žánry.

Ovšem to, co předvedli samotní zpěváci, bylo občas velmi rozpačité. Lucie Bílá zpívala předělávku od AC/DC jako o život, dech jí nedošel, ale bylo zjevné, že český text této písni příliš nesluší. Dalším hudebním hostem byl Michal Hrůza, který si – pro mě trochu nepochopitelně – své největší hity nenechává pro sebe, ale píše je jiným autorům. A zatímco například Aneta Langerová s nimi neustále boduje, on sám zůstává v pozadí.

Porotkyně SuperStar "ujela"

Dara Rolins, přísná porotkyně z právě probíhající soutěže talentů Česko Slovenská SuperStar, názorně předvedla, že živý Dara Rolins, Slavíkzpěv a bujarý tanec se nemají v lásce. Pro samé hopsání dostala intonace na frak a Dara byla celou dobu lehce pod tónem, občas navíc byla v hlase slyšet i únava. Jistě tak mnohé diváky napadlo, že kdyby soutěžící v SuperStar měli možnost také natočit zpěv v poklidu hudebního studia a pak na pódiu zpívat na playback, to by se najednou vyrojilo bezchybných mladých talentů...

V průběhu večera přišel po dvakrát malý šok. Písně Globální oteplování od Nightwork nebo Anděl od Xindla X se možná svým textem příliš nehodí na slavnostní akci tohoto typu, nicméně produkce je zařadila, umělci prvotřídně odzpívali a lidé v sále z toho byli víc než překvapení. Zaujal zejména Xindl X, který zazpíval svoji naživo nezazpívatelnou písničku bez jediného přeřeknutí či zakoktání a na konci si ještě dovolil vtípek se zrychlováním! Snad všichni si v ten moment připadali jako na kurzech rétoriky.

Ewa přesvědčila, Tereza překvapila

O tom, že není protekční dítko, přišla přesvědčit i Ewa Farna (podrobnosti si můžete přečíst zde). Ačkoli kdysi začínala jako produkt vlivného hudebního manažera, svým talentem to dokázala vyvrátit. Rockověji laděné fanoušky večer potěšila výborným chraplákem.

Z mladých zpěvaček nesmím zapomenout na Anetu Langerovou, která jinak než naživo nezpívá. Jen bych vzkázala zvukaři, aby u ní pro příště potlačil výšky nebo použil de-esser, takzvaný odstraňovač sykavek. Místy to totiž syčelo opravdu nehezky.

Přečtěte si o SuperStar

Karel Gott v SuperStar? Vyšlo to!
Módní policie zasahuje
Jak dopadnou finalisté?

Závěr patřil Tereze Černochové a svérázné předělávce slavné beatlesácké skladby Help. Přiznám se, že za celý večer jsem měla nejrozporuplnější pocity. Po stránce aranže byla skladba velmi divoká, v první polovině prakticky ničím kromě textu nepřipomínala původní píseň. Známá melodie se ozvala až mnohem později. Nejsem příznivkyní podobných úprav, ale zároveň musím přiznat, že výkon Terezy Černochové byl o úroveň výš než všech ostatních, kteří na Českém slavíku zazpívali. Třeba se za rok najde nějaké ocenění i pro ni.

Ceny si nakonec odnesli...

V kategorii Zpěvák obsadil třetí místo Daniel Landa. Druhý byl, jako loni i předloni, Petr Kolář. Jeho těhotná žena prohlásila, že zatímco Petr to nečekal, ona to čeká každou chvíli. Ostatně, poukazováním na své těhotenství se představila už v polovině července na oslavě kulatých narozenin Karla Gotta v pražském hotelu Ambassador.

Ze zlatého Slavíka se na slavnostním večeru radoval Karel Gott – po pětatřicáté, navíc díky největšímu počtu hlasů získal i Slavíka absolutního. Karel Gott, Slavík A že byl Mistr pozván nejen jako sběrač Slavíků, předávač cen a živý inventář, ale i jako bavič, to potvrdil před předáváním ceny Skokan roku pro Martu Jandovou.

Moderátor Ondřej Brzobohatý totiž zmínil Gottovu spolupráci s německým raperem Bushidem a nedávné Mistrovo rapování za beatboxového doprovodu Marka Ebena. „Beatbox, to není nic nového, to už jsem taky dělal," odtušil Božský Kája se znuděným výrazem. A k překvapení všech pak vystřihl krátké, ale úderné beatboxové sólo následované italskou kantilénou.

Karel Gott zároveň svým fanouškům na chvíli způsobil zástavu srdce, když ve svém proslovu sdělil, že z příštího ročníku ankety Český slavík odstupuje, aby nepřekážel mladším. Po ovacích ve stoje se k pultíku vrátil s tím, že to asi bylo poněkud ukvapené a že to tedy raději nechá na divácích.

Zpěvačky dopadly stejně jako loni. Ewa Farna udržela třetí příčku před bramborovou Anetou Langerovou, druhé místo udělalo radost Lucce Vondráčkové, která si odnesla i cenu Rádia Impuls za nejposlouchanější píseň. Zlatou slavicí se opět stala Lucie Bílá.

Kabát, Vojtek, SlavíkKategorie Skupin také nedoznala výrazných změn. Bronz si odvezl Divokej Bill, druzí byli Chinaski a po zářijovém megaúspěšném koncertu na pražském Vypichu u letohrádku Hvězda si první místo nemohl vysloužit nikdo jiný, než kapela Kabát.

Skokani roku jsou umělci, kteří v anketě zaznamenali oproti předchozímu roku nejmohutnější postup. Letos to byla zpěvačka německé skupiny Die Happy a zároveň porotkyně Česko Slovenské SuperStar Marta Jandová, pak recesistická skupina Nightwork a samostatné ocenění získal i její frontman Vojtěch Dyk.

Objevem roku se stal fenomén letošní SuperStar Martin Chodúr. Pro cenu si ale přijít nemohl, neboť mu to produkce zakázala, aby nebyl nyní příliš zvýhodňován před ostatními finalisty Česko Slovenské SuperStar. Ocenění za něj tedy převzal šéf superstárovské poroty Ondřej Hejma, který navíc Martina kvůli tomu i politoval – prý musí místo toho hltat studené halušky na hotelovém pokoji v Bratislavě.

Kdy přijde změna?

Jak je vidět, na skutečnou změnu v anketě Český slavík si ještě budeme muset počkat. Anebo doufat, že noví talenti prokáží dlouhodobější životnost a s výsledky pořádně zamíchají. Letos se to – samozřejmě až na objev a skokany roku – rozhodně nestalo. Brzobohatý, Dyk, Slavík

Jediným osvěžením byl konečně živý zpěv účinkujících i několik vtipných nápadů od scénáristů večera Ondřeje Brzobohatého a Evžena Gogely. A rovněž tak moment, kdy si na jeviště přišel převzít cenu Vojtěch Dyk s bonbónem v puse – Ondřej Brzobohatý mu posléze posloužil vlastní dlaní.

Pro příští rok by zřejmě stálo za to pořádně motivovat hlasující diváky, aby se do ankety zapojili se skutečnou vervou a konečně se podařilo přehlasovat oficiální fankluby těch několika málo umělců na předních příčkách.

Lída Švédová
Foto: z TV obrazovky

Přečtěte si také


Diskuse: Český Slavík: Karel Gott chtěl odstoupit ze soutěže

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci