Jacksonova rukavice prodána za šest miliónů!

22.11.2009 00:00   |   Společnost
Za 350 tisíc dolarů, tedy za více než šest miliónů korun, byla vydražena slavná třpytivá rukavice zesnulého krále popu Michaela Jacksona (†50), se kterou v roce 1983 představil svou proslulou "měsíční chůzi".

Michael Jackson rukavice aukce

Kupcem levé štrasové rukavice se stal hongkongský podnikatel. Tato obyčejná rukavice z běžného obchodu se síťkou z bižuterie ho přišla, včetně poplatků, na 420 tisíc dolarů (skoro 7,4 milionu korun).

Předposlední listopadovou sobotu bylo na aukci v newyorském klubu Hard Rock Café výrazným artiklem také Jacksonovo černé sako, v němž vystupoval na světovém turné před dvaceti lety. Bylo vydraženo za 225 tisíc dolarů (takřka čtyři milióny korun).

Michael JacksonO kauze Michael Jackson:

Svatý grál Krále popu?

Nyní "šestimilionovou" rukavici měl Jackson na sobě spolu se svým oblíbeným kloboukem při vystoupení během televizního vysílání oslav 25.výročí založení hudebního vydavatelství Motown Records.

Video
Michael Jackson (Billie Jean) – video z vystoupení na oslavě 25.výročí nahrávací společnosti Motown Records

Darren Julien, šéf firmy Julien's Auctions, která sobotní aukci pořádala, ji označil za svatý grál Michaela Jacksona. Z deseti tisíc dolarů vyvolávací ceny se částka za rukavici okamžitě vyšplhala na 120 tisíc a postupně vyskočila až na konečných 350 tisíc dolarů.

Rukavice byla jednou z osmdesáti Jacksonových memorabilií, které se v aukci dražily. Byly to věci, co nabídli členové rodiny nebo přátelé, kterým je Jackson dal. Jeho klobouk se vydražil za 22 tisíc dolarů (přes 380 tisíc korun), zatímco vyvolávací cena byla dva tisíce dolarů.

Michael Jackson klobouk aukceProdáno za dvacetinásobek

Firma Julien's Auction odhadovala Jacksonovu kolekci na osmdesát až sto tisíc dolarů. Ceny prý záměrně stanovila nižší, aby přilákala  zájem lidí. Mnoho Jacksonových věcí pak bylo prodáno za desetinásobnou i dvacetinásobnou cenu, než byly původní odhady.

Společnost při přípravě aukce vytvořila velkou databázi Jacksonových sběratelů od Asie až po Ameriku. Mnozí vítězní dražitelé prý pocházejí z Japonska nebo Hongkongu.

V aukci nazvané Hudební ikony byly stovky dalších věcí, z nichž mnohé nemají s králem popu, jenž letos v červnu nečekaně zemřel, nic společného. Dražila se třeba kytara Davida Bowieho, věci Elvise Presleyho, Beatles i Mariah Carey.

bri
Foto: juliensauctions.com

Přečtěte si také


Diskuse: Jacksonova rukavice prodána za šest miliónů!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci