Přejte si – budou padat hvězdy!

14.11.2009 00:00   |   Ezoterika
Leonidy. Krásné padající hvězdy, které prý splní každé přání. Jako každým rokem, i letos nás navštíví v noci ze 17 na 18. listopad. Kdy hvězdy pláčou? A kdy padají k Zemi? Třeba právě teď, o státním svátku 17. listopadu. V noci na 18. listopad totiž bude vrcholit aktivita meteorického roje leonidy.

Přejte si – budou padat hvězdy!

Navíc se letos i Měsíc zachová velmi galantně. Protože se bude v té době nacházet právě v novu, nebude svým svitem tuto úchvatnou podívanou vůbec rušit. Takže si stačí jen přát, aby nám i počasí vyšlo vstříc a pak se jen nerušeně dívat a pozorovat taneční kreace létavic.

Nic víc než zrnko prachu

Konec romantiky... Musíme s pravdou ven. Leonidy nejsou hvězdy, ale malé částice o velikosti zrnek písku.“Jsou to malé kamínky, spíše prachová zrníčka,“ upřesnil astrolog i astronom současně Petr Trnka z Nového Jičína.

Odkud se vzala? „Pocházejí z komety Tempel-Tuttle a jsou rozeseta po celé její dráze,“ dodává Petr Trnka. „A protože to na první pohled vypadá tak, že tento meteorický roj vylétá z jednoho místa – ze souhvězdí Lva, dostaly název Leonidy.“

Chiromantie

Ukaž mi svou ruku a já ti
řeknu, co tě v životě čeká...

Láska i smrt vepsaná v dlaních

Pro astrology nezajímavé

Přestože astrologové zkoumají hvězdy na obloze a pro výpočet horoskopů nebeská tělesa hojně používají, létavice prý je vůbec, ale vůbec nezajímají.

„Z astrologického hlediska opravdu nemají žádný smysl, astrologové s nimi nijak nepočítají ani nepracují,“ přitakává Trnka a s ním desítka jiných námi oslovených astrologů.

„Klidně si však přivstaňte a dívejte se,“ vzkazuje známá česká astroložka Jarmila Gričová (na snímku). „Je to opravdu krásný jev, ale z astrologického hlediska žádný význam nemá,“ dodává i ona pragmaticky. „A samozřejmě si něco přejte, to určitě ano,“ povzbuzuje. „Padající hvězdy vám přání možná vyplní...“

„Povzbuzující je to, že když padají hvězdy, nejedná se o žádné negativní jevy, vždy je to pozitivní,“ říká astrolog Petr Messany. „Jsou-li tyto úkazy navíc spojeny s pozitivními aktivními aspekty planet, přinášejí kapky štěstí. Dávají věcem svítivý jasný bod,“ dodal. Takže když prý někomu vyjde termín svatby právě na den, ve kterém vrcholí aktivita meteorického roje, padá mu z nebe štěstí.

Stovky meteorů za hodinu

Astronomové předpovídají, že by letos z meteorického deště mohlo „pršet“ až pět set leonid za hodinu. Je to vůbec možné? „Určitě ano,“ přitakává astronom Jiří Srba z hvězdárny ve Valašském Meziříčí. A vůbec prý to není maximum. „V letech 2000 až 2002 se dalo u nás napočítat dva až dva a půl tisíce leonid za hodinu. A ve Spojených státech jich bylo v om roce pozorováno dokonce na deset tisíc.“

Meteorické deště leonid, při nichž jsou vidět stovky i tisíce padajících hvězd za hodinu byly zaznamenány například v letech 1833, 1866 a 1966.

„Nejslavnější je představení z roku 1833. V roce 1999 zjistili pilní pozorovatelé 3 tisíce leonid za hodinu,“ uvádí v jedné ze svých statí astronom Jan Veselý z Hvězdárny a planetária v Hradci Králové.

Meteorid, meteor, meteorit

Jaký rozdíl je mezi meteoridem, meteorem a meteoritem? „Meteoroid je malé tělísko (zrnko prachu, kámen), které se pohybuje sluneční soustavou, zpravidla obíhá okolo Slunce. Když meteoroid vletí do naší atmosféry, způsobí stvětelný efekt zvaný meteor. Větší kameny mohou průlet atmosférou přežít. Pokud takový kámen najdeme, říkáme mu meteorit," vysvětluje Veselý.

Konkrétně kometa Tempel-Tuttle oběhne Slunce jednou za zhruba 33 let. Ve své dráze zanechává oblak drobných částic, tzv. meteoridů. Jednou ročně, vždy v listopadu, pak proudem těchto částic prolétá Země. Částice obrovskou rychlostí narazí na atmosféru a prakticky okamžitě se ve velké výšce nad Zemí vypaří. Zanechají přitom za sebou světelnou stopu, která se nazývá meteor.

dp

Přečtěte si také


Diskuse: Přejte si – budou padat hvězdy!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci