I počasí řídí naše biologické hodiny

25.10.2009 00:00   |   Zdraví a krása
Naše vnitřní hodiny se přizpůsobují nejen ročním obdobím, ale i počasí. Skotští vědci zjistili, že naše vnitřní hodiny jsou tak komplikované, protože reagují nejen na různé roční doby, ale i na to, jak se mění během dne množství světla.

I počasí řídí naše biologické hodiny

Badatelé z University of Edinburgh, jimž se podařilo sestavit počítačový model našich biologických hodin, doufají, že by se výsledky výzkumu daly použít při pomoci lidem, kteří pracují na směny nebo často mění časová pásma.

Jak fungují?

Jde zatím sice jen o model, ale vědci jsou přesvědčeni, že se podaří výsledky aplikovat na reálné situace. Důležité je podle BBC totiž už jen vědět, jak naše vnitřní hodiny fungují.

„Když lépe porozumíme tomu, proč jsou naše vnitřní hodiny tak složité, máme lepší šanci nějak je ovlivňovat. V naší studii se snažíme vysvětlit, jak a proč se tyto vnitřní rytmy vyvinuly. Doufáme, že výsledky budou užitečné při léčbě poruch spánku a pomohou vědcům vyvinou plodiny, které přežijí i změny klimatu," říká Dr. Carl Troein z katedry biologie na University of Edinburgh.

ko

Přečtěte si také


Diskuse: I počasí řídí naše biologické hodiny

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci