Ryby jsou prevencí cukrovky, ale krevety nikoliv

23.10.2009 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Pravidelná konzumace mořských ryb je dobrou prevencí před vznikem cukrovky typu B. Britští vědci ale zjistili, že v případě korýšů platí pravý opak.

Ryby jsou prevencí cukrovky, ale krevety nikoliv

Lékaři přišli na to, že ženy a muži, kteří si dopřávají nejméně jednou týdně bílé nebo tučné mořské ryby, jsou o čtvrtinu méně ohroženi vznikem tohoto typu diabetu.

Magnety cholesterolu

Překvapilo je ale, když se ukázalo, že stejně častá konzumace jiných mořských plodů, zvlášť krevet, krabů a mušlí, naopak nebezpečí vzniku této nemoci zvyšuje. „Nejsou to však mořské plody samy o sobě," upozorňuje diabetoložka Dr. Nita G. Forouhi, vedoucí vědeckého týmu Institutu pro metabolický výzkum z Addenbrookovy univerzitní nemocnice v britské Cambridgi.

Pochutnejte si
Rybí hostina? Jistě, každý týden!

Podle ní jde spíš o způsob přípravy, oleje používané při smažení nebo majonézové omáčky, které se k těmto pokrmům servírují a které jsou kvůli svému obsahu cholesterolu nebezpečné.

Halibut a makrela jsou zdravé

Dr. Nita G. Forouhi se svým týmem sledovala týdenní konzumaci mořských plodů, bílých ryb jako jsou treska, platýz a halibut, i tučných ryb - makrel, sleďů, tuňáků a lososů - u 9 801 mužů a 12 183 žen. Účastníkům studie bylo mezi 40 a 79 lety a v době výzkumu cukrovkou netrpěli. Ta se po deseti letech projevila u 725 z nich.

Snížené riziko vzniku této nemoci při konzumaci ryb a opak, pokud šlo o mořské plody, se prokázal i s přihlédnutím k jiným faktorům, jako jsou tělesná aktivita, obezita, pití alkoholu a příjem ovoce a zeleniny. Experti tvrdí, že ve výzkumu je třeba pokračovat.

„Výsledky neznamenají, že mořské plody automaticky způsobí cukrovku," uvádí se ve studii. „Poznatky o užitečnosti bílých a tučných ryb by měly zvednout jejich konzumaci," tvrdí experti. Ostatní mořské plody je podle nich třeba dál zkoumat.

ko

Přečtěte si také

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Ryby jsou prevencí cukrovky, ale krevety nikoliv

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci