Vyprávěj: Srpen, Palach, Normalizace

10.10.2009 00:00   |   TV a FILM
Populární seriál „Vyprávěj“ v pondělí přichází k citlivým tématům nedávné historie našeho národa. Na řadě je sedmý díl s příznačným názvem 21. srpen, po něm pak o Palachovi a počátku normalizace.

Vyprávěj: Srpen, Palach, Normalizace

Babi je na chalupě se Zuzkou a Janou a Josefem. Večer 20. srpna se dívají na televizi. Pak přijedou okupační vojska a málem Josefovi přejedou auto vojenským vozidlem. Josef se bojí, že se babi rozhodla otrávit vojáky jedovatými houbami! Strach je všude kolem. Karel a kluci jdou ráno z flámu a jsou zaskočeni vojáky. Tonda a Karel jsou vyslýcháni, Karel má strašný strach o Honzíka a Evu, kteří jsou zrovna na cestě na Slovensko…

Následující díl „Velká očekávání“ prožívají seriáloví hrdinové ve dnech, kdy se upálil Jan Palach. Dílem devátým („Ode mě to nemáte!“) vstupuje vítěz TOP nejsledovanějších pořadů ČT do procesu normalizace.

ČT: Seriál, který vrací čas

Osudy členů obyčejné české rodiny Dvořákových
od poloviny šedesátých let, přes invazi v srpnu 68,
normalizaci, sametovou revoluci až po současnost.

Kdo se dívá

Šest dosud odvysílaných částí v průměru vidělo 1 milion 286 tisíc dospělých - tedy téměř každý třetí divák v danou dobu u televizoru. Pořad nadprůměrně vyhledávají diváci starší 35 let, kteří tak mají možnost vzpomínat společně s jeho hrdiny. Znamená to průměrně 1 milion 49 tisíc diváků této věkové kategorie. Vyprávěj vyhledávají více ženy než muži, zájem roste s výší dosaženého vzdělání.

Japonci ukáží historii

Zajímavpstí je, že reportáž o seriálu Vyprávěj natočí japonská televize veřejné služby NHK. „Státní televize NHK chce využít výročí sametové revoluce a připravit řadu reportáží o České republice s tím, že bychom divákům v Japonsku rádi ukázali, co se reálně dělo v bývalých socialistických po listopadu 1989. Minulost Japonce dodnes trápí a zajímá je, jakým způsobem se s ní vyrovnávají jiné národy," říká Magda Fournier z pařížské kanceláře NHK.

Film o seriálu Vyprávěj vysílá ČT v sobotu 10. 10. na ČT1 od 14:35 h.

irt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Vyprávěj: Srpen, Palach, Normalizace

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci