Strach z pavouků mají ženy v genech

21.9.2009 00:00   |   Zdraví a krása
Za nepřekonatelný strach z pavouků ženy nemohou. Stokrát se mohou přesvědčovat, že tihle osminozí tvorové podle pověr nosí peníze – nic naplat. Odpor je silnější. Vědci nyní přišli na to, že za to mohou geny.

Strach z pavouků mají ženy v genech

Odhaluje to studie amerických vědců publikovaná v prestižním časopise New Scientist.

Už od pravěku

Dřívější výzkumy ukázaly, že se ženy bojí pavouků a podobných tvorů až čtyřikrát více než muži.Vysvětlení tohoto rozdílu by podle amerických vědců mohlo spočívat v pradávném rozdělení rolí v prehistorické společnosti.

Pravěcí muži se účastnili lovu a ženy zatím ochraňovaly potomky. Musely být tedy velmi ostražité a vyhýbat se tvorům, jako jsou jedovatí pavouci a hadi, kteří by jim mohli uškodit.

Batolata ukazují cestu

Americký psycholog Dr. David Rakkison z Carnegie-Mellonovy univerzity v Pittsburghu v rámci výzkumu předkládal deseti malým děvčatům a deseti malým chlapcům ve věku kolem 11 měsíců různé obrázky s pavouky a vyhodnocoval jejich reakce. Nejprve dětem ukázal obrázek pavouka doprovázený zamračeným lidským obličejem, poté obrázek pavouka s usměvavou lidskou tváří.

Výsledky ukázaly, že dívky se dívaly déle na obrázek s veselým obličejem, kdežto chlapci sledovali obě kartičky stejně dlouhou dobu. Badatelé předpokládají, že děvčátka patrně zmátlo, jak někdo může být šťastný, když je v blízkosti pavouka, a rychle si obrázky s pavoukem asociovala se strachem. Chlapci, zdá se, zůstali v této situaci emocionálně zcela neteční.

Dr. David Rakkison tuto genetickou predispozici přičítá již našim předkům z doby lovců a sběračů. Moderní fobie - jako například strach z nemocnice či z létání - jsou oproti tomu u mužů a žen zastoupeny rovnoměrně.

irt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Strach z pavouků mají ženy v genech

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci