Osudová chyba: Ozařovali zdravý prs

18.8.2009 00:00   |   Zdraví a krása
Lékaři v Česku chybují při léčbě rakoviny – u šesti pacientů s nádorem, kteří podstupovali radioterapii (léčbu ozařováním), si spletli stranu a ozařovali jim zdravou část těla. A to jen v posledních třech letech!

Osudová chyba: Ozařovali zdravý prs

Jednou je např. žena s rakovinou prsu, které »léčili« zdravý prs místo toho, kde jí karcinom diagnostikovali. Smutné je, že jde jen o případy, které nemocnice nebo sám pacient nahlásil Státnímu ústavu pro jadernou bezpečnost (SÚJB).

Kolik může být podobných?

Kolik takových pochybení nemocnice zatají nikdo neví a tak se předpokládá, že jich je mnohem víc. Na všechna pochybení se navíc přišlo až ve chvíli, kdy byla „léčba“ ukončena.

O tématu rakovina:

Co děláte, aby nepostihla vás?
Pozor na solária!
Umíte nemoci předcházet?

„Lze potvrdit, že k chybám dochází. V uplynulých třech letech nám bylo oznámeno šest takových případů. Obávám se, že takových událostí může být více a SÚJB o nich neví,“ uvedla Karla Petrová ze SÚJB.

Fatální pochybení

Pochybení lékaře je přitom pro nemocného osudové. „Za prvé není při léčbě postupováno správně podle doporučených léčebných postupů. Léčení není zahájeno včas,“ říká privátní internistka Kateřina Pokorná. Když např. pacientce měsíc ozařují nesprávný prs, není vlastně celou dobu vůbec léčena. Naopak se mnohonásobně zvyšuje riziko, že rakovina propukne i v prsu dosud zdravém, který je chybně ozařován.

„Ozářením zdravé tkáně dochází k poškození buněk a velké pravděpodobnosti vzniku nádoru,“ dodává doktorka Pokorná.

Bude vás zajímat:

Pilulky z rajčat zachrání život?
Decka vína denně = 5 let života

Ministerstvo, které má zdraví Češek a Čechů i ve svém názvu, si žádné problémy nepřipouští. „Události, při kterých by došlo k přímému poškození pacienta při terapeutickém ozáření jsou zcela výjimečné či dokonce raritní,“ uvádí Vlastimil Sršeň, mluvčí ministerstva zdravotnictví.

Radioterapie

Radioterapie (ozařování) je neodmyslitelnou součástí moderní onkologické léčby. Asi 50 % onkologických pacientů absolvuje v průběhu léčby ozáření. Buď s cílem vyléčení nádoru nebo tzv. paliativním, kdy pomáhá zmírnit obtíže způsobené nádorem.

Ozářené buňky se nejsou schopny rozmnožovat a umírají. Nádorové buňky jsou navíc citlivější na ozáření než buňky zdravé a proto je možné nádor zářením vyléčit.

tom

Přečtěte si také


Diskuse: Osudová chyba: Ozařovali zdravý prs

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci