Dětem na chřipku Tamiflu NEpatří!

13.8.2009 00:30   |   Zdraví a krása
Ochránit děti před prasečí chřipkou je podle světových i českých lékařů problém. Děti by totiž neměly užívat antivirový lék Tamiflu, protože u nich má velké vedlejší účinky, a neměly by být ani očkovány proti „běžné” chřipce.

Dětem na chřipku Tamiflu NEpatří!
AnketaMáte obavu z očekávaného podzimního nástupu prasečí chřipky?
ANO
53 %
NE
47 %

Právě očkování proti sezónní chřipce doporučuje jako jedno z preventivních opatření i proti prasečí chřipce hlavní hygienik ČR Michael Vít. To ale pediatři odmítají.

Očkovat opravdu neradíme

„Očkovat malé děti proti chřipce neradím,“ říká lékař Petr Neugebauer ze Sdružení praktických dětských lékařů. Proti je i předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula, který není zastáncem očkování předškolních dětí proti chřipce.

Dětští lékaři nemohou ordinovat ani lék Tamiflu, když u dítěte prasečí chřipka již propukne. Podle studie lékařů Oxfordské univerzity účinkuje tento lék velmi málo či vůbec proti zdravotním komplikacím, jako jsou astmatické záchvaty a ušní či bakteriální infekce.

Tamiflu vyvolává problémy

Nedávno zveřejněná studie britské zdravotnické služby (HPA) ukázala, že víc než polovina dětí po užívání Tamiflu trpěla nevolností, nespavostí, poruchou soustředění či nočními můrami. Údaje experti sesbírali od školáků tří londýnských škol a jedné školy v jihozápadní Anglii. Děti dostaly v dubnu a květnu lék preventivně poté, co se jejich spolužáci nakazili prasečí chřipkou.

Podobnou zkušenost má i Japonsko, kde se lék Tamiflu hojně užíval proti sezónním chřipkám. U dětí se vyskytovaly neurologické a psychiatrické poruchy. Japonsko nyní nedoporučuje předepisování Tamiflu pacientům od deseti do devatenácti let.

Co tedy dělat?

Jediná rada, kterou lékaři dávají, je posilovat organismus dítěte. A jak? Správnou stravou, cvičením a probiotiky.

• Kojte co nejdéle
Přirozenou ochranou je pro děti mateřské mléko. Kojte proto co nejdéle.

• Děti musí pít
Nejideálnější je čistá voda, slabé bylinkové čaje, ředěné ovocné džusy.

• Myjte malým ruce
Virus chřipky dokáže na vzduchu přežít až 48 hodin a s pomocí špinavých rukou jej pak snadno přenesete na sliznici, kde se uchytí. Nezapomeňte na mýdlo.

• Vařte z vitamínů
Stejně jako dospělí potřebují i děti dostatek vitaminů. Ale pozor, z ovoce a zeleniny. Tablety z lékárny je nenahradí. Vitamin C je např. v pomerančích, grepech, citrónu, rajčatech, červené paprice a bramborech. Důležitý je i vitamin E, který se skrývá v ořechách, máku, luštěninách, vaječných žloutcích a mléku.

• Větrejte
Viry chřipky i nachlazení se většinou přenášejí vzduchem ve formě kapének. Co jim nesvědčí, je chladné počasí. Pravidelné větrání brání jejich šíření. Pokud onemocněl někdo z rodiny, větrejte pravidelně i pacientův pokoj. Desinfekci můžete podpořit také tzv. horským sluníčkem, jehož pětiminutové záření v pokoji nemocného viry spolehlivě zahubí.

• Kupte zdravá probiotika
Imunita se ukrývá ve střevech, které osidlují tzv. hodné bakterie. Ty ale do těla musíme přijmout s potravou. Děti by měly mít podle věku k dispozici mléčné výrobky a zakysané mléčné výrobky. Někdy je vhodné po poradě s dětským lékařem koupit probiotika v lékárně.

• Veďte děti k pohybu
Děti potřebují dostatek pohybu. Nechat je sedět doma u televize nebo počítače jim rozhodně neprospěje. Právě pohyb – sport – opět posiluje jejich imunitu. Speciální kurzy cvičení mohou navštěvovat již rodiči s miminky.

tom

Přečtěte si také


Diskuse: Dětem na chřipku Tamiflu NEpatří!

Co tedy dát dětem na chřipku?

14.8.2009   |   21:08   |   od: Jana
Jako řada maminek, tak také já mám vážnou obavu z nadcházejícího podzimu - zvláště u mého osmiletého syna, který má vážně poškozenou imunitu. Vyzkoušela jsem už řadu výrobků, které jsou zaměřeny právě na imunitu. Bohužel bez uspěchů. Mám proto vážnou obavu o synovo zdraví. Poraďte, prosím!

Snížená imunita

14.8.2009   |   18:37   |   od: Veronika
Dobrý den, mám skoro dvouletého syna, který má sníženou imunitu, bereme na to i léky. Mám strach až na podzim onemocní prasečí chřipkou, tak že bude mít těžší průběh.
Nemáte radu, jak ho před tím aspoň trochu ochránit?
Zobrazeny poslední 2 příspěvky, celkový počet 2 příspěvky.
poslední příspěvek: 14. 8. 2009 21:08
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci