Stroj ženu skalpoval, chirurgové byli proti

10.8.2009 00:00   |   Zdraví a krása
Osmatřicetiletá Romana Kučerová z Mazelova u Českých Budějovic je na mateřské dovolené. Jako většina mamin s dětmi nemá peněz nazbyt a tak šla v únoru na brigádu do třídírny vajec. To ještě měla dlouhé černé vlasy, sepnuté do culíku…

Stroj ženu skalpoval, chirurgové byli proti

Jenže, nyní vlasy už na zátylku nemá. Skalpoval ji stroj na třídění vajíček. Málem nepřišla jen o svoji chloubu, ale i život. Lékaři se ji skap pokusili přišít – zčásti úspěšně. Museli ji však týden udržovat v umělém spánku a Romana dostala neuvěřitelných 12 litrů krve.

Stroj mě chytil a nepustil

„Pracovala jsem jako brigádnice na třídičce vajec. Nějaká vejce spadla pod přístroj, chtěla jsem je uklidit. Nebyly tam žádné ochranné prostředky a bohužel došlo k zachycení vlasů rotujícími válci a vlasy se začaly postupně namotávat na ně,“ vypráví Romana. Křičela, ale stroj vydává takový rámus, že než ji kolegyně uslyšely a  přístroj vypnuly, odtrhl ji nejen krásné vlasy, ale celý skalp – kůži a svaly lebky a uchem (na snímcích vpravo).

Záchranka ji převezla na plastickou chirurgii v Českých Budějovicích. „Úraz byl raritní tím, že skalpáty byly od sebe odděleny a byly odtrženy od lebečních kostí v různých vrstvách a byly velice zhmožděny,“ popsal primář Vladimír Mařík, který operaci vedl.

Podržel ji čtyřletý syn

Odtržené kusy kůže se pokusili opětovně vsadit tam, kam patřily. První s ušním boltcem se úspěšně přihojil, druhý ale kompletně odumřel. Na část zátylku jí proto lékaři museli přenést sval s kůží ze zad. A vlasy ji tak proto už nikdy neporostou…Postupně si chce nechat opět narůst dlouhé vlasy, které stopy po skalpování pomohou zakrýt.

Po operaci se Romana odmítala podívat do zrcadla. Když se poprvé spatřila, rozplakala se. Dnes chodí ve sportovním šátku a je šťastná, že je zdravá. Za tím, že se s tím, jak vypadá dokázala vyrovnat může její čtyřletý syn. „Jednou mě nechtě zahlédl bez šátku. Podíval se na mě a řekl: 'Maminko, stejně jsi krásná a zase budeš mít takové vlásky, jako jsi měla.' To vás strašně postaví na nohy. Od té doby se beru taková, jaká jsem,“ říká dojatá Romana.

tm
Foto: z operačního sálu Nemocnice České Budějovice

Přečtěte si také


Diskuse: Stroj ženu skalpoval, chirurgové byli proti

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci