Optimismus ženám zlepší zdraví i prodlouží život

1.1.2014 01:30   |   Zdraví a krása
Jak na Nový rok, tak po celý rok... s optimismem – podle kardiologů nám zlepší zdraví, prodlouží život a ochrání před infarktem. Známou pravdu potvrzuje i odborný výzkum, jehož výsledky zveřejnil lékařský časopis Circulation.

Optimismus ženám zlepší zdraví i prodlouží život

Celých osm let američtí vědci sledovali sto tisíc žen a u těch pesimisticky naladěných byly zjištěny vyšší hladiny cholesterolu a krevního tlak – tedy významných faktorů vedoucích k infarktu.

Optimistky svým postojem k životu snižují o devět procent riziko onemocnění srdeční chorobou a o čtrnáct procent úmrtnost bez ohledu na její příčinu. Až o šestnáct procent se naopak zvyšuje úmrtnost u těch žen, které nikomu nedůvěřují a chovají nepřátelské postoje vůči ostatním.

S pozitivním postojem i štíhlejší

Jedním z možných vysvětlení těchto zjištění je postoj optimistů k nepřízni osudu. Dokáží se o sebe například lépe postarat, jestliže onemocní. Optimistky ve skupině sledovaných žen také více cvičily a byly štíhlejší než pesimistky.

Může vás zajímat

Bee Gees mohou zachránit život
Špeky a obezita. Jak poznat zdravý tuk?
Mléčné výrobky náš život prodlouží

"Většina ze získaných poznatků svědčí o tom, že trvale negativní postoj ke světu skutečně škodí zdraví," řekla šéfka výzkumu z Pittsburské univerzity, doktorka Hilary A. Tindle.

Mluvčí Americké kardiologické asociace v této souvislosti upozornila na zjištění o tom, že "pociťuje-li člověk nepřátelské emoce, pak se do organismu vylučují určité chemické látky, které zvyšují riziko srdečního onemocnění".

A JEŠTĚ JEDNOU VÝZKUM A ŽENY:

Nejšťastnější ve 28, nejkrásnější ve 32


Přesto však platí, že pro uchování zdraví je mnohem víc, než optimismus, důležité především odbourat škodlivé aktivity jako je kouření nebo přejídání.

Teorii o tom, že si člověk může zdraví uchovat také svým životním postojem, by potvrzují i další výzkumy. Jeden z nich se uskutečnil v Nizozemsku, kdy se stejným záměrem byli zkoumáni muži. A rovněž tehdy bylo zjištěno nižší riziko srdečních onemocnění u optimistů.

rav, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Optimismus ženám zlepší zdraví i prodlouží život

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci