Jak na společný hovor o intimitě s dcerou

6.3.2024 00:00   |   Sex a vztahy
Rodiče se občas dostávají do stresu v souvislosti s tím, jak mluvit s dětmi o sexualitě. Zvažují, co by měli říct, jak a jestli vůbec se do tématu pustit a kdy je vlastně ideální čas s tím začít.

Intimita

Česká značka Gynella, zabývající se ženskou intimní hygienou a socioložka Lucie Jarkovská představují nového průvodce s názvem „Teď už jsem v pohodě, mami."

Pracovní listy

Praktický pracovní sešit, který je ke stažení zdarma, přináší rady, jak se bavit například o menstruaci či tělesných rozdílech v pohlavních orgánech.

Kromě rad a tipů obsahuje pracovní listy s návodnými otázkami k diskusi. Rodiče často řeší, jak s dětmi mluvit o těle, intimitě a sexualitě.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Pečujete o vztah, nebo se necháte opečovávat?
Má být televize součástí dětského pokojíčku?
Češi se do svatby nehrnou, ale rozvádět se nebojí

„Ale stejně důležité jako obsah je i způsob, jakým to děláme. Mělo by to být důvěrné a otevřené jednání, nikoli poučování,“ říká Lucie Jarkovská, autorka průvodce, která se zabývá sexuální výchovou a genderovou socializací.

Otevřená komunikace

Smyslem pracovního sešitu je naučit děti a rodiče otevřené komunikaci ohledně tělesné i duševní intimity.

Společné rozhovory o intimních tématech mohou vytvořit pevnou a bezpečnou základnu pro vzájemné porozumění mezi matkou a dcerou.“

Průvodce obsahuje i pracovními listy s otázkami, kde mohou děti a rodiče vyjádřit své pocity. Doplněn je o poutavé ilustrace.

Manuál byl vytvořen primárně pro matky a dcery, protože právě od matek dcery přejímají mnoho vzorců v oblasti intimity.

Používat je ale mohou i otcové, další členové rodiny a každý, kdo má zájem. Bez ohledu na věk, nevědomost je stále veliká.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Jak na společný hovor o intimitě s dcerou

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci