Sezóna valentýnské lásky je tu!

9.2.2024 00:00   |   Sex a vztahy
Mladí jej milují, ti starší jeho svátek spíše ignorují. Ale řekněte, proč odmítnout možnost dát někomu najevo, že jej milujete?

Valentyn

Někteří jej nesnáší jen proto, že se k nám dostal z Ameriky. Ó, to ano, Valentýn je sice světoběžník, ale má evropské kořeny.

Vrátil se k nám proto, že generace evropských osadníků si všechny své svaté, a tedy i sv. Valentýna, s sebou v minulých století odvezla za oceán.

Jméno plné lásky

Valentýn byl kněz, který zemřel mučednickou smrtí za dob římské říše, konkrétně v době, kdy bylo křesťanství ještě zakázaným náboženstvím.

Čím se provinil? Oddával snoubence podle křesťanského rituálu. V celé římské říši byly tenkrát křesťanské manželské sňatky zakázané.

Proti tomu nařízení vystupoval Valentýn, který v tajnosti oddával mladé a zamilované křesťanské páry.

Podle některých zdrojů Valentýn zemřel mučednickou smrtí právě 14. února roku 269 našeho letopočtu na příkaz římského císaře Marka Aurelia Claudia II.

Když pak církev za několik století ovládla tehdejší Evropu a křesťanství se stalo jejím nejsilnějším náboženstvím, Valentýna svatořečila.

Od středověku je jeho jméno uváděno v chrámových kalendářích, a to včetně těch českých. Takže sv. Valentýn je i náš světec.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Pečujete o vztah, nebo se necháte opečovávat?
Má být televize součástí dětského pokojíčku?
Češi se do svatby nehrnou, ale rozvádět se nebojí

V dodnes platném římském martyrologiu (což je oficiální seznam světců uznávaných římskokatolickou církví) se jeho svátek slaví právě 14. února.

Na svátek sv. Valentýna si dáváme dárky, cestujeme za romantikou, zamíříme do skvělé restaurace nebo jen tak lenošíme doma ukryti před zraky ostatních.

Ano, v tento den muži navštíví květinářství, cukrárnu, drogerii, zlatnictví nebo speciálku s dámským prádlem.

A ženy pak rozbalí doma čokoládové srdce, červený polštář s nápisem I Love You, božskou vůni nebo červený krajkový zázrak, který potěší oba zamilované...

Každý špás něco stojí

Svátek, jak ho známe dnes, se začal slavit až ve 20. století. Za rozšířením této tradice stál americký podnikatel Walter Scott.

Jeho firma na tisk vánočních přání stála na pokraji bankrotu, když ho napadlo rozšířit tisk přáníček, tzv. valentýnek, i na tento svátek, který následuje pár týdnů po Vánocích.

Tak začala v roce 1907 úspěšná etapa jeho podnikání a také novodobá forma tohoto svátku.

Z Ameriky se pak rozšířila do Evropy a po roce 1989 i k nám do Čech.

Zdroj foto: triola.cz

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Sezóna valentýnské lásky je tu!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci