Živý nebo umělý? Výběr vánočního stromečku z pohledu udržitelnosti

15.12.2023 00:00   |   Styl
S blížícími se vánočními svátky začíná většina lidí přemýšlet nad výběrem ideálního stromečku. Toto zdánlivě jednoduché rozhodnutí v sobě skrývá řadu otázek týkajících se udržitelnosti a dopadu na životní prostředí.

zivy nebo umely

V době rostoucího zájmu o udržitelný životní styl se tak výběr mezi živým a umělým vánočním stromečkem stávázajímavým ekologickým dilematem.

Který je lepší

Je z  hlediska dopadu na životní prostředí lepší živý a voňavý smrček, jedlička či borovice, nebo umělý stromeček, který po Vánocích odstrojíte, uložíte do sklepa a za rok opět využijete?

Volba mezi živým a umělým stromečkem by ideálně měla odrážet nejen osobní preference každé rodiny, ale také dopady na životní prostředí.

Živý stromek

Menší uhlíková stopa, ale pozor na správné zpracování. Přírodní vánoční stromečky, často pěstované v místních školkách, představují ekologicky šetrnější variantu.

Hlavním důvodem je jejich relativně nízká uhlíková stopa.

Když je stromeček po svátcích využit na dřevo nebo spálen, dosahuje jeho uhlíková stopa zhruba 3,5 kg CO2,

Pokud ale stromek po Vánocích skončí na skládce a rozkládá se, jeho uhlíková stopa dramaticky vzroste až na 16 kg CO2.

Další výhodou živých stromků je samozřejmě i fakt, že při svém růstu pohlcují CO2, což jednoznačně prospívá životnímu prostředí.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Hlavně v zimě nevyschnout. Víme, jak na to
Jak kontaktní čočky s líčením
Slaďte barvu očí s barvou šatů!

Umělý stromek

Vyšší uhlíková stopa, ale výhoda opakovaného využití. Umělé stromečky mají výrazně vyšší počáteční uhlíkovou stopu, odhadem okolo 40 kg CO2.

Tu lze však výrazně snížit jeho dlouhodobým používáním, ideálně po dobu alespoň 10 až 15 let.

" Životní cyklus obou typů stromů ukazuje, že umělé stromečky mají uhlíkovou stopu deset až dvacetkrát větší než přírodní stromečky. Dlouhodobé opakované využívání ale jejich počáteční negativní dopad na životní prostředí vyrovnává,“ doplňuje Karel Kotoun, CEO společnosti Green0meter.

Který je tedy ekologičtější

Živý stromeček může být lepší volbou, pokud je z lokálních zdrojů a správně recyklovaný, umělé stromečky však nabízejí možnost dlouhodobého udržitelného používání.

V rámci ekologicky uvědomělého výběru by si měl každý položit otázku, zda je s preferovaným typem stromku schopen zacházet udržitelně.

V případě živého stromku to znamená správnou likvidaci, u umělé varianty jde především o to, aby stromeček našel uplatnění i v dalších letech.

Pokud si člověk pořídí umělý stromek, za pár let ho vyhodí a koupí další, který následně skončí podobně, uhlíková stopa závratně roste.

zt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Živý nebo umělý? Výběr vánočního stromečku z pohledu udržitelnosti

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci