Tropické počasí si žádá tropické ovoce

30.8.2023 00:00   |   Vaření
Věděli jste, že když se mangovník rozhodne, urodí až dva milióny plodů? Jeho šťavnatá, žlutá dužina dokáže ozvláštnit každý recept, ať už ho použijete ve studené či teplé kuchyni.

Mango

Dozrávání od pecky

Díky speciálním zracím boxům, kde mango přirozeně dozraje od pecky, si můžete tuto chutnou a plně zralou exotiku dopřát i v Čechách, stejně jako na vaší nezapomentuelné dovolené.

Mango není jablko, ale i tak se dá dobře krájet. Existuje několik triků, jak ho rychle a snadno zpracovat.

Mangovník je v mnoha ohledech jedinečný strom, dorůstá do výšky 20 metrů, dožívá se v průměru 100 let a každoročně na něm vykvete přibližně čtyři miliony květů.

Z nichž vzejde v plod „pouze“ dvacet pět tisíc. Za svůj dlouhý život tak stihne urodit až dva miliony plodů.

Aby mango chutnalo stejně jako v Mexiku, Brazílii nebo jihovýchodní Asii, kde se nejčastěji pěstuje, nechává ho česká firma Titbit dozrát ve speciálním zracím boxu.

Pomocí cirkulace vzduchu a vlhkosti vzduchu simulují přirozené dozrávání ovoce na stromech. Jde o pomalý, přirození proces, kdy plod zraje od středu ke slupce.

Výsledek však stojí za to. Pokud chcete déle skladovat zralé mango (označené RTE, tedy ready to eat), uchovávejte ho ideálně v lednici.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Umíte využít sílu sladkého zázraku?
Nevolnosti z jídla... Lze se jim vyhnout
Pivo v kuchyni – delikátní zpestření všedních dní

Pokud se rozhodnete koupit mango bez označení RTE, tedy nezralé a tvrdé plody, je ideální je nechat volně položené při pokojové teplotě.

Na parapetu okna se mohou nezralá manga ještě mírně dovybarvit – odbouráním chlorofylu se objeví karoteny žluté/oranžové/červené barvy.

Mango může vážit až 2 kilogramy, v obchodě však nejčastěji najdete manga o váze 350 gramů až 750 gramů.

Tato žlutá pochoutka je velmi bohatá na vitamín A i C a při konzumaci 300 g manga pokryje doporučený denní příjem těchto vitamínů. Je výborné pro regeneraci kůže, ale také sliznic.

Obsahuje velké množství vitamínů skupiny B, které jsou balzámem na nervy, ale také pomáhají předcházet kožním problémům.

Hojně obsažené jsou také minerály, především draslík, hořčík a železo.

Konzumace manga se doporučuje při vysokém krevním tlaku, ale i diabetikům.¨

Mango v kuchyni

Dužina manga je sytě žlutá, ale může být oranžová i světle žlutá, záleží na odrůdě a zemi sklizně.

Zralé je velice šťavnaté a obsahuje až 41 aromatických substancí, díky kterým má nezaměnitelné aroma a chuť.

S velikou oblibou se konzumuje čerstvé, výborné je však také v salátech, ať už ovocných nebo zeleninových.

Skvěle chutná vychlazené a nakrájené na kostky. Přidat ho můžete do jogurtů nebo smoothies. Sorbet z manga nebo zmrzlinový pohár jsou zaručené odměny.

Díky výrazné chuti a vysoké šťavnatosti se z něj připravují skvělé marmelády a džemy. Gurmánský zážitek vám mango zaručí, když jej přidáte jako přílohu k masitým a slaným pokrmům.

Oblíbené je především ve formě mango-chutney, což je rozvařené mango se zeleninou a kořením. Toto chutney je pak vhodné zejména k rybám nebo drůbežímu masu.

Pokud jste milovníci sýrů, určitě si pochutnáte na kombinaci manga se sýry typu hermelín nebo camembert.

zit, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Tropické počasí si žádá tropické ovoce

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci