Sezóna zavařování je tady. Jak nejlépe zpracovat úrodu na zimu

18.8.2023 00:00   |   Vaření
Úroda ovoce a zeleniny postupně dozrává a je nejvyšší čas pustit se do jejího zpracování. Marmelády, kompoty, džemy, mošty, sirupy, ale také nakládaná zelenina přijde v chladných měsících vhod.

Zavarovani

Takto uchované potraviny jsou mnohem chutnější a plné vitamínů, ale současně dokážou ušetřit i peníze. Jak na zavařování, aby bylo snadné a rychle hotové?

Správná výbava je základ

Meruňková marmeláda, třešňový kompot, povidla, ale také nakládané okurky, řepa, nebo kysané zelí se řadí mezi nejoblíbenější formy zpracované úrody ze zahrádky.

Jak sladké ovocné mlsání, tak nakyslá zelenina bude v zimě vítaným zpestřením jídelníčku. Jejich výroba je se správnými pomocníky přitom méně pracná, než se na první pohled zdá.

Ideální je zvolit zavařování v zavařovacím hrnci. Jeho velkou výhodou je především velikost – zpravidla pojme více než 10 sklenic, takže je celý proces zpracování úrody výrazně rychlejší.

Navíc bývá opatřen podložkou pro snadné rozmístění sklenic a teploměrem pro neustálý přehled o aktuální teplotě.

Příprava úrody a pomůcek

Prvním krokem je příprava ovoce nebo zeleniny. Musí být čistá, vhodně zralá a mít přibližně stejnou velikost.

Zavařovací sklenice je nutné sterilizovat. Jedině tak se zajistí dlouhá výdrž potravin. V opačném případě se začnou brzy kazit a zplesniví.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Umíte využít sílu sladkého zázraku?
Nevolnosti z jídla... Lze se jim vyhnout
Pivo v kuchyni – delikátní zpestření všedních dní

Stejně tak víčka a těsnění musí být čisté. Nezapomeňte, že vše musí být před zavařováním suché. Jakmile jsou sklenice vyvařené a suché, můžete je začít plnit.

Zavařování

V další fázi se nachystá zavařovací hrnec. Stačí do něj nalít vodu, zapnout plotýnku a vodu ohřát.

Poté již stačí naplněné a uzavřené sklenice umístit do hrnce tak, aby se nedotýkaly. Hrozilo by jejich prasknutí.

Voda v hrnci by měla sahat nad polovinu sklenice. Jakmile teplota vody dosáhne 80 °C, odměřte si čas a zavařujte 20 minut.

Uskladnění

Po uplynutí 20 minut sklenice vyjměte za pomoci chňapek z hrnce a nechejte je vychladnout. Ideální je rozestavit je vedle sebe na utěrku.

Jakmile získají pokojovou teplotu, lze je uskladnit.

Aby zavařené ovoce a zelenina vydržely co nejdéle, je vhodné je skladovat na suchém, temném místě s přibližně stejnou teplotou po celý rok, tedy ideálně ve sklepě nebo ve spíži.

Pokud po delší době ztratí sytou barvu, nezbavujte se jich. Svoji chuť si i tak uchovají.

zit, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Sezóna zavařování je tady. Jak nejlépe zpracovat úrodu na zimu

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci